elektrotehnicka-masinska skola prijedorU školskoj 2014/2015. godini srednje škole u Prijedoru napustilo je 49 đaka, podaci su gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Podaci su dobijeni poređenjem broja upisanih i broja učenika ocijenjenih na kraju školske godine.

“Prema ovim podacima oko 49 odsto srednjoškolaca napustilo je školu u toku trajanja nastavne godine iz različitih razloga. Djevojčice najčešće napuštaju školu zbog udaje, a dječaci jer nemaju želju za učenjem”, navodi se u informaciji ovog odjeljenja o školskoj 2014/2015. godini.

Većina ovih učenika, “kada shvati da nigdje u svijetu nema posla bez diplome”, vraća se u školske klupe i vanredno završava započeto školovanje, navedeno je u tekstu.

“Ipak, vanredno obrazovanje ih mnogo više košta, ali to je cijena nepromišljenih i ishitrenih odluka, koje često karakterišu navedeni uzrast”, ističu u informaciji.

U informaciji je navedeno i da je najvišu ocjenu iz vladanja u prošloj školskoj godini imalo 98,45 odsto prijedorskih osnovaca i 72,59 srednjoškolaca.

“Vladanjem učenika u osnovnim školama možemo biti veoma zadovoljni, s obzirom na to da je bilo perioda kada je procent učenika sa primjernim vladanjem bio svega 70, a sa lošim vladanjem i do deset”, stoji u informaciji.

Broj neopravdanih izostanaka iz godine u godinu se smanjuje. U osnovnim školama bilo ih je 2.010 ili manje od jedan odsto od ukupnog broja izostanaka, a u srednjim školama 16.209 ili manje od 10 odsto od ukupnog broja izostanaka.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com