hotel 1948-najavaPozorište Prijedor premijerno će u petak, 20. novembra, izvesti predstavu “Hotel 1948”, a u publici će biti i selektor Sterijinog pozorja Marina Milivojević Mađarev, najavio je danas direktor ove kuće Zoran Baroš.

“Sama činjenica da nas dolazi gledati selektor Sterijinog pozorja velika je stvar za Pozorište Prijedor. Dovoljno je to što polako sebi otvaramo vrata da se jednog dana tamo pojavimo”, rekao je Baroš na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da su ovu predstavu podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Nacionalni park “Kozara” i kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

“Nažalost, prvu premijeru u ovoj sezoni posvetili smo preminulom glumcu Radenku Bilbiji, a i ovu, drugu premijeru u 63. sezoni, sada posvećujemo preminulom glumcu ove kuće Radi Stuparu”, dodao je Baroš.

Predstavu “Hotel 1948” adaptirao je i režirao Željko Kasap po motivima pripovijekte Borislava Pekića “Čovjek koji je jeo smrt”, a osim kompletnog glumačkog ansambla Pozorišta Prijedor, u predstavi igra i gostujući glumac Aleksandar Stojković, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Režiser Željko Kasap navodi da je riječ o praizvedbi teksta Nikoline Stjepanović, kojoj je dramatizacija Pekićeve pripovijetke bila master rad iz dramaturgije u Novom Sadu u klasi profesora Uglješe Šajtinca.

“Probao sam nekim intervencijama predstaviti tri vremena – vrijeme Francuske revolucije koje Pekić obrađuje, rezoluciju Informbiroa iz 1948. godine i današnje vrijeme”, kaže Kasap.

Kasap navodi da je riječ o drami u vremenima u kojima se nije mnogo smjelo govoriti i u kojima su se mnoge stvari sklanjale pod tepih.

“Ovdje ćemo, iz vizure običnog čovjeka koji je bio jedan zupčanik u velikom mehanizmu, vidjeti šta se dešava kada taj zupčanik prestane da se sinhrono okreće u tom sistemu”, naveo je Kasap.

Glumac Aleksandar Stojković rekao je da igra lik Petra Smiljanića koji radi kao zapisničar u Ozni u Beogradu i onda za svojom suprugom dolazi u Banjaluku gdje, takođe, radi kao zapisničar, ali u Udbi.

“Tada je bilo malo pismenih ljudi, pa su oni koji su imali četiri razreda škole bili kao danas doktori nauka. Gledajući ispitivanja, mučenja i maltretiranja ljudi koji imaju strašne sudbine, a mnogi od njih ni krivi ni dužni, on počinje da uklanja te presude i da tako vodi paralelni život”, naveo je Stojković.

Premijera predstave “Hotel 1948” zakazana je za petak, 20. novembar, u 20.00 časova, a fotografi i snimatelji pozvani su da fotografije i kadrove uzmu na pretpremijeri, u četvrtak, 19. novembra, u 20.00 časova.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com