grad pretrpio stetu (1)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić potvrdio je da je 14 ekipa prijedorskog Doma zdravlja za samo tri dana dezinfikovalo oko 1.000 kuća i poslovnih objekata na poplavljenom području grada.

“Ako se ima u vidu da su ove ekipe tek uvedene u posao i da ima kuća koje su još pod vodom i nekih do kojih se još može doći samo čamcima, to ukazuje na ogromne razmjere šteta koje je pretrpio Prijedor”, rekao je Pavić.

On je nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije rekao da je, osim dezinfekcije objekata i uklanjanja kabastog otpada sa ulica, najveći problem uklanjanje toksičnog otpada iz poljoprivrednih apoteka.

grad pretrpio stetu (2)“Riječ je o sredstvima za zaprašivanje koja su natopljena vodom i budući da mi nemamo ekipe osposobljene za njihovo uništavanje, obratili smo se Republičkom štabu da nam u tome pruži pomoć”, istakao je Pavić.

On je dodao da se Prijedor obratio Republičkom štabu za vanredne situacije i za pomoć u zaprašivanju komaraca, što se može očekivati sutra.

Pavić je istakao da je do sada prikupljeno 3.870 komada uginule stoke i da je postupak njihovog uništavanja već kontrolisala nadležna republička komisija.

“Na poplavljenom području sutra će biti i deminerski tim radi uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstava, kao i sedam ekipa za procjenu šteta od poplava, koje će narednih dana biti pojačane da bi evidentiranje bilo brže”, rekao je Pavić.

grad pretrpio stetu (3)On je istakao da humanitarna pomoć stiže sa svih strana i da je veliki broj bratskih gradova najavio da će uputiti pomoć.

“Dirljivo je kako nas je sve vezala ova nesreća i ovim putem se svima zahvaljujemo na podršci koja nam je ovih dana potrebna”, rekao je
Pavić, ističući dobru saradnju sa Republičkim štabom za vanredne situacije.

On je ponovo ukazao na solidarnost koja se među građanima pokazuje tokom svih postupaka saniranja šteta od poplave.

“Osim omladine, koja drugi dan na terenu uklanja kabasti otpad, imamo i solidarnost farmera koji iz susjednih sela, ali i iz Kozarske Dubice dovoze sijeno, pšenicu i kukuruz radi prehrane stoke vlasnika kojima je voda uništila stočnu hranu”, rekao je Pavić.

Vodostaj rijeke Sane u stalnom je opadanju, a danas je iznosio 250 centimetara. Svi putevi na područja Prijedora su prohodni, a grad je uredno snabdjeven električnom energijom i vodom.

SRNA