saobracajka-arhivaNa području Centra javne bezbjednosti Prijedor za devet mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je pet pješaka i jedan biciklista, saopšteno je danas iz ovog centra.

“Apelujemo na pješake i bicikliste da se prilikom učestvovanja u saobraćaju, a posebno u noćnim i u uslovima smanjene vidljivosti, pridržavaju zakonom propisanih odredbi kako bi doprinijeli ličnoj i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju”, navodi se u saopštenju.

Načelnik CJB Prijedor Dalibor Ivanić rekao je da su u ovoj godini pojačane represivne aktivnosti u saobraćaju gdje je za devet mjeseci zabilježeno 16.518 prekršaja, što je za 3.950 ili za 31 odsto više nego u istom periodu lani.

“Represija je dala rezultat jer u septembru i oktobru nismo imali nijednu saobraćajnu nezgodu sa smrtno stradalim licima, dok je u oktobru 2013. bilo šest, a u oktobru 2014. sedam smrtno stradalih s obzirom na to da je to mjesec najkritičniji zbog uslova smanjene vidljivosti”, rekao je Ivanić na današnjoj konferenciji za novinare.

CJB Prijedor podsjeća da su upravo pješaci i biciklisti najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju i apeluje da je potrebno da se poveća nivo bezbjednosti ovih učesnika u saobraćaj, a posebno u noćnim uslovima i u uslovima smanjene vidljivosti.

“Savjetujemo da se za kretanje koriste površine predviđene za kretanje ovih kategorija učesnika u saobraćaju. Takođe, prilikom prelaska puta pješaci i biciklisti su dužni prelaziti na za to predviđenim i obilježenim mjestima. Ukoliko se kretanje po kolovozu odvija u grupi, potrebno je da se kreću u koloni, te da biciklisti nose zaštitnu kacigu”, ističu iz CJB Prijedor.

Pješaci i biciklisti treba da se kreću van kolovoza kada god je to moguće, a ako moraju da se kreću kolovozom, pješaci treba da su uvijek uz lijevu ivicu u smjeru kretanja, a biciklisti uz desnu ivicu kolovoza u smjeru kretanja. Kretanje kolovozom u alkoholisanom stanju je i opasno i kažnjivo, a obavezno je nošenje svjetloodbojnog prsluka ili nekog drugog izvora svjetlosti.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com