kvart-okrugli sto-mladi za socijalnu pravdu (1)Centar za mlade “Kvart” u Prijedoru danas je organizovao okrugli sto “Mladi za socijalnu pravdu” s ciljem da se nađu izvori finansiranja za nastavak rada javne kuhinje u LJubiji, čije je finansiranje za sada izvjesno do kraja godine.

“U ovoj javnoj kuhinji dnevno se hrani 35 lica u stanju teške socijalne potrebe. Mnogima je to jedini obrok dnevno. Svakodnevno ima ljudi koji čekaju hoće li išta hrane ostati, a na spisku čekanja je još stotinu lica”, rekla je radnica u javnoj kuhinji Karolina Vuruna.

Radno vrijeme kuhinje je od 10.00 do 15.00 časova i svakodnevno mnogi korisnici tu provedu cijelo to vrijeme, jer im je to prilika i da se griju.

“Mi smo sve naše korisnike posjetili ponaosob, osim onih koji nemaju mjesto prebivališta. To su strašne ljudske sudbine. Uslovi u kojima žive su ispod svakog ljudskog dostojanstva. Mnogi od njih nemaju ni vode ni struje, a mnogima je to jedini obrok dnevno”, kaže Vuruna.

kvart-okrugli sto-mladi za socijalnu pravdu (2)Ona je dodala da je nedavno u ovu javnu kuhinju došla žena iz udaljenog sela Šurkovac i rekla da nije ništa jela četiri dana.

Predstavnik Agencije lokalne demokratije Prijedor Slađana Miljević precizirala je da 20 obroka finansira italijanski bratski grad Trento, pet drugi privatni donatori i 10 grad Prijedor koji godišnje izdvaja 30.000 KM za javne kuhinje.

Ona je rekla da je cilj ove organizacije da se iznađe trajno rješenje za nastavak rada javne kuhinje u LJubiji, i nakon što prestane italijanska donacija.

Miljevićeva smatra da, osim grada Prijedora, u rješavanje ovog problema treba da se uključe sve institucije, ustanove, organizacije, udruženja, privrednici i pojedinci.

Osim javne kuhinje u LJubiji, u Prijedoru postoji i javna kuhinja koju vodi Hrišćansko humanitarno udruženje “Hljeb života” Prijedor koje priprema obroke i za ljubijsku kuhinju.

Okrugli sto je održan u okviru kampanje “Mladi za socijalnu pravdu” koja ima za cilj da ukaže na odnos lokalnih vlasti prema socijalno ugroženom stanovništvu kao i da se pokuša promijeniti postojeća situacija.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com