klix-krkicProšle sedmice Okružni sud u Banjoj Luci oslobodio je norveškog državljanina Zikriju Krkića optužbi da je ubio Almira Redžića i Muharema Balića, povratnike u Trnopolje kod Prijedora. Ubistvo se desilo 28. jula 2014. na području Prijedora u vrijeme bajramskih praznika, a podiglo je tenzije u cijeloj državi.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavala sudija Olga Pantić. U izrečenu kaznu od 10 mjeseci Krkiću je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, tako da je on kaznu već izdržao. Nakon izricanja presude Krkiću je ukinut pritvor i pušten je na slobodu.

Obrazlažući presudu sudinica Olga Pantić je kazala da je vijeće zaključilo da u ovom slučaju nema dokaza da je optuženi počinio ubistva za koja ga tužilaštvo tereti.

Presuda: Nije kriv

“Tužilaštvo nije ničim dokazalo da je on počinio ubistva za koja je optužen. Bitni svjedoci tužilaštva Irfan i Besima Redžić su bili neuvjerljivi i u odlučnim činjenicama različiti. Tužilaštvo nije dokazalo da je Krkić u svom vozilu imao oružje, čak nije ni istražilo te svoje navode. Tužilac je mogao da vještači da li u vozilu optuženog ima tragova baruta ili ne, ali to nije urađeno. Osim toga, niko od svjedoka Krkića nije vidio u blizini kafe-bara San gdje počinjeno ubistvo”, rekla je sudija Pantić.

Ona je navela da je odbrana s pravom sumnjala u pronalazak čahura u Krkićevom dvorištu, koje su, prema nalazima vještaka, ispaljene iz istog oružja iz kojeg je počinjeno ubistvo.

“Svjedoci su ispričali da su nakon uviđaja u kafani pronađene dvije čahure koje su bačene na smetljište. Postavlja se pitanje ko je, kako i kuda bacao čahure. Osim toga, svjedoci su rekli da su u kafani poslije ubistva ostale flaše, čaše, opušci i drugi dokazi. Tužilaštvu ti dokazi nisu bili bitni i nisu ispitali da li na njima ima tragova koji će pomoći u otkrivanju počinioca ovog djela”, rekla je obrazlažući presudu sudinica Pantić. Puška iz koje je počinjeno ubistvo Balića i Redžića nije pronađena.

Smjestili su mi…

Zikrija Krkić u razgovoru za Klix.ba kaže da se osjeća žrtvom cijele situacije i atmosfere koja je nastala nakon dvostrukog ubistva u Prijedoru.

“U sve se umiješala politika, iz nekih stranaka su galamili da je to ubistvo povratnika Bošnjaka, što je potpuno pogrešan pristup. Ovima iz RS-a je trebao neko koga će osumnjičiti i tu sam im ja dobro došao, da kažu evo ovaj ekstremista ih je ubio”, kaže Krkić na početku razgovora za Klix.ba.

Prema Krkiću, on je žrtvovan da bi se smirile tenzije, a političari zaradili neke poene.

“Iz jedne stranke su digli toliku dreku jer su ubijeni Bošnjaci. Ako je ubijen Bošnjak ili Srbin, pa ne mora to značiti da je odmah zločin na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Niko nije želio postaviti pitanje je li neko od ubijenih pripadao kriminalnom miljeu, je li ranije bio osuđivan za teška krivična djela, je li uzgajao i prodavao narkotička sredstva… Nisu htjeli da vide da je tu vršena prostitucija, da je desetak dana ranije u neposrednoj blizini opljačkana kuća i da je ukradeno oko 50.000 KM, da je i ranije bilo sličnih okršaja”, kaže Krkić.

Krkić kaže da je priveden tek dva dana poslije ubistva i to nakon sasvim slučajne policijske kontrole jednog automobila. Tada mu je rečeno da policija ima anonimnu dojavu da je iz vatrenog oružja pucao u zrak prvog dana Bajrama, što je on i priznao.

“Tada sam priznao da, pored pištolja koji je bio u vlasništvu oca i koji je prijavljen, imam i jednu pušku koja nije prijavljena. Oni su mi predložili da im to predam jer posjedujem nelegalno što sam ja i priznao. Odlazimo do moje kuće da im to predam, a tek tada se stvari počinju mijenjati. Blokirali su sve oko kuće, i tada policajac u dvorištu pronalazi čahuru od automatske puške. Ja sam tvrdio i tada i sada, da nikada nisam posjedovao automatsku pušku”, kaže Krkić.

Podmetanja dokaza

Što se tiče ostalog oružja i municije, u kući su pronađene i dvije lovačke puške, poluautomatsku puška kao i određena količina municije. Krkić je policiji tvrdio da za to oružje nije znao jer porodičnu kuću u Prijedoru posjećuju tek jednom godišnje, a moguće je da je oružje u obližnju šupu sakrio i njegovoj otac koji je preminuo. Policija je tražila da prizna da ima automatsku pušku što je on odbio.

Čahure koje su pronađene navodnu su poticale sa mjesta ubistva, a što će u sudskom postupku biti opovrgnuto. Pored izjave dva svjedoka, pronađene čahure su bile osnova za podizanje optužnice.

“Mi smo angažirali Brunu Franjića koji je jedan od najpoznatijih vještaka na ovim prostorima. On je dokazao da su čahure u moju avliju ubačene ručno. Jedna od čahura je nađena u šupi među drvima a vještak je dokazao da je apsolutno nemoguće da čahura završi tu ako je pucano iz puške. Također, druga čahure je pronađena na šupi koja je visoka preko tri metra. Vještak je dokazao da je jedino moguće da je ona tu podmetnuta fizički, da je neko donio čahure i tu ih bacio”, nastavlja Krkić.

Ono što dodatno, prema tvrdnajma krkića i odbrane, dokazuje da je neko podmetnuo čahure jeste i činjenica da policija nakon nekoliko dana od završetka uviđaja dolaze na lice mjesta i kažu da moraju ponovo pretražiti šupu.

“Oni su prilikom prvog uviđaja pronašli pet čahura. Poslije tri i po mjeseca oni dolaze i kažu da moraju nastaviti raditi uviđaj. Tada se direktno penju na šupu i odmah pronalaze šestu čahuru. To pokazuje da su oni znali da tu u avliji ima šest čahura i da su nakon tri i po mjeseca došli da traže onu koju nisu našli prvi put”, dodaje Krkić.

Uviđaj obavljen amaterski

Policija je u jednom trenutku saopćila da je Krkić priznao dvostruku ubistvo, što je imalo izuzetni utjecaj a stav javnosti.

“Ja nikada ništa nisam priznao. Apsolutno ništa. Ali u jednom trenutku mi pokazuju na TV-u gdje kažu da sam ja to priznao. Kada zajedno sa advokatima dolazimo pred sudiju, tužilac nam se izvinuo rekavši da je ta informacija plasirana greškom, a da će oni poslati demant”, nastavlja Krkić.

Vještačenjem je utvrđeno da se na pronađenim čahurama u njegovoj avliji ne nalazi DNK koji se pokapa sa Krkićevim.

“Vještačenjem barutnih čestica je dokazano da ja nisam pucao u zatvorenom prostoru, a ubistvo se desilo unutar kafane. Ali cijeli uviđaj u kafani San je urađen amaterski, trajao je svega oko dva sata. Ni sada se ne zna koliko hitaca je ispaljeno, koji je kalibar municije, nijedno zrno nije vještačeno… Tužilaštvo nije tražilo vještačenje ničega što je nađeno u kafani, a moja DNK ili otisak nikada nisu nađeni na mjestu ubistva”, dodaje Krkić.

Klix.ba