nit po nit 1Festival crteža i muzike sa temom “Nit po nit”, koji se održava osmi put u prijedorskoj “Galeriji ’96”, okupio je pet mladih umjetnica iz Beograda.

Riječ je o studentkinjama završnih godina beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti, koje će svoju kreativnost pokazati putem tkanja.

Viši umjetnički saradnik na ovom fakultetu Zlatko Cvetković je istakao da je festival zamišljen kao radionica na kojoj će biti predstavljena tehnika horizontalnog tkanja.

– Studentkinje će na razbojima pokazivati ovu zanimljivu tehniku, a pošto je interesovanje Prijedorčana veliko, imamo i dva mala rama, gde deca mogu da probaju tkanje – rekao je Cvetković.

nit po nit 2Dodao je da moderno vrijeme ipak nije u potpunosti isključilo primjenu tkanja i etno-motive, ali je uslovilo njihovu ograničenu primjenu u industriji.

– U pitanju su moderne interpretacije nečega što ideju crpi iz tradicionalnih motiva, pa pravimo unikatne modele raznih odevnih predmeta, prvenstveno šalova – kazao je Cvetković.

Najavio je da će na zatvaranju festivala, 16. maja, svim Prijedorčanima, pored radova nastalih na ovoj radionici, predstaviti i djela studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti, koja su rađena posljednjih desetak godina.

Student treće godine na smjeru dizajn tekstila Ina Krstajić je rekla da je kreativnost i ljubav prema bojama dovela do fakulteta.

– Pošto mnogo vremena provodimo na fakultetu ovo nam je dobar vid prakse i susreta sa ljudima i njihovim viđenjem našeg rada. Prijedorčani su gostoljubivi, tako da će ovo za nas biti izvanredno i neponovljivo iskustvo – kazala je Krstajićeva.

Među studentima je i jedna Prijedorčanka, samouka tkalja Ivana Tošić, koja se tkanjem bavi iz razonode, a inače je konfekcijski tehničar. Završila je kurs tkanja i dobila razboj kao rođendanski poklon.

Džez

Direktor “Galerije ’96” Tihomir Ilijašević najavio je da će sutra uveče biti održan koncert beogradske grupe “Jar”.

– To je čuvena moskovska boemska kafana, a grupu koja nosi to ime čine četiri akademska muzičara i pjevačica Natalija Jakovljeva – kazao je Ilijašević i dodao da je dio programa i koncert džez muzike predviđen za 16. maj.

Glas Srpske