cisto srce-kamp 1Omladinsko Humanitarno Udruženje „Čisto Srce“ Prijedor zajedno sa Omladinskim Centrom Gornji Vakuf-Uskoplje organizovalo je od 09.05-11.05.2014. godine interetnički kamp u Prijedoru koji je okupio oko 20 mladih ljudi širom BiH.

U sklopu projekta „Ja sam promjena-povezujem se“ koji finansira Američka ambasada, mladi iz Mostara, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Kozarca i Prijedora su prisustvovali trodnevnoj radionici, koja je ujedno treća po redu, na kojoj se radilo o aktivizmu mladih, interetničkoj saradnji i dizajnu projekta.

U okviru tog projekta ispred starog kina Mrakovica u Prijedoru napravljen je performans pod nazivom „Buđenje“ i na taj način učesnici ovog kampa su podržali kampanju „Dom Mladima“ koja se bori za pokretanje Doma omladine u ovom gradu.

cisto srce-kamp 2-U jednom momentu u slobodnom padu mladi su polegli u travu da bi se uz muzičku pratnju polako jedni za drugima „budili“ lagano ustajući iz trave. Nakon toga uz pratnju gitare smo izveli nekoliko pjesama popraćenih plesom ali i pogledima ostalih građana koji su se zatekli na tom mjestu. Onda smo raširili veliki transparent „Ovo je Dom Omladine“ gdje smo poslali jasnu sliku nadležnim ljudima da mladi u ovom gradu trebaju prostor za okupljanje – rekao je Mile Vujasin iz „Čistog Srca“ pojašnjavajući cijeli „performans“.

On je dodao da je staro kino, koje godinama stoji napušteno i kvari sliku grada Prijedora, potencijalni objekat koji bi mogao da služi u svrhu Doma omladine.

-U nastavku ovog projekta na ljeto ćemo u našim lokalnim zajednicama organizovati događaje ili akcije na temu interetničke saradnje, suočavanja sa prošlošću i pomirenja sa jasnim ciljem da zbližimo mlade, kako u našim zajednicama tako i širom BiH – kazao je Vujasin.

cisto srce-kamp 3 cisto srce-kamp 4