sine koje zivot znace-premijera 1Dokumentarni film “Šine koje život znače” autora Nedeljka Lajšića prikazan je premijerno danas u Prijedoru u okviru obilježavanja krsne slave “Željeznica Republike Srpske”, Svetog Vasilija Ostroškog.

“Film je u nekih 40 minuta sažeo istoriju željezničke pruge Dobrljin – Banjaluka koja je izgrađena prije 141 godinu. Koliko god je to bilo zahtjevno, toliko ću pamtiti gostoprimstvo na koje je ekipa filma nailazila dužinom ove pruge”, rekao je Lajšić novinarima u Prijedoru.

Pruga Dobrljin – Banjaluka znatno je uticala na razvoj područja kroz koja prolazi i otvorila brojne mogućnosti prema istoku, zapadu, sjeveru i jugu, postavši raskrsnicom puteva.

Jedan od sagovornika u dokumentarnom filmu je Darko Predojević, šef stanice u željezničkoj stanici Brezičani kod Prijedora, koji se rodio 1964. godine u čekaonici željezničke stanice u Prijedoru.

“Majka je krenula u bolnicu poroditi se, ali kako nije bilo adekvatnog prevoza, nije stigla do bolnice. U čekaonici je bilo putnika, tada se najviše i putovalo vozom, pa su prikupili ćebad, ogradili jedan prostor i napravili prostirku. I oduvijek su mi ljudi koji su to znali govorili dabogda radio na željeznici. I otac mi je radio na željeznici”, rekao je Predojević.

Iz “Željeznica Republike Srpske” saopšteno je da je film urađen u znak sjećanja na brojne generacije željezničara koje su gradile prugu i učestvovale u njenom razvoju.

SRNA
sine koje zivot znace-premijera 2 sine koje zivot znace-premijera 3