povecano zaposljavanjePozitivnim i dobrim rezultatima zapošljavanja na području Filijale i Biroa Prijedor u prvom polugodištu ove godine doprinelo je povećano zapošljavanje u zimskim mesecima, te rekordni majski rezultati, kada je na nivou Filijale zaposleno 352, a na nivou Biroa 227 lica.

Rukovodilac Filijale Prijedor Zdravko Suvajac kaže da je na nivou Filijale u prvih šest meseci ove godine zaposleno 1.694 lice, što je za 147 lica, ili 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Na nivou Biroa Prijedor je u istom periodu ove godine zaposleno 1.090 lica, što je za 16 odsto više nego lane.

Krajem prvog polugodišta ove godine, na evidenciji nezaposlenih na nivou Filijale bilo je 14.239 lica, što je za 13 odsto manje u odnosu na lane, a na Birou Prijedor broj nezaposlenih se smanjio za 18 procenata.

-U drugom polugodištu ove godine očekujemo takođe dobre rezultate, jer je u toku realizacija republičkih podsticaja za zapošljavanje kroz javni poziv Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske – navodi Suvajac i dodaje da se trenutno provode aktivnosti kroz javni poziv koji sadrži tri komponenete pod nazivom „Zajedno do posla“.

On ističe da je ovaj projekat realizovan i u ranijem periodu i da je dao dobre pokazatelje, a odnosi se na zapošljavanje dece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

Druga komponenta je „Zapošljavanje u privredi RS“ za 2015. godinu, a treća pod nazivom „45+“, a usmerena je na zapošljavanje lica starijih od 45 godina, koja ujedno i najteže dolaze do posla.

Prema poslednjim podacima po osnovu javnog poziva na nivou Filijale biće zaposleno 227 lica, a Biroa Prijedor 125 lica. Kroz projekat „Zajedno d posla“ 10 poslodavaca je zaposlilo 11 lica, šest lica se opredelilo za samozapošljavanje, isto kao i osmoro dece poginulih boraca. U projektu „45+“ 29 poslodavaca je zaposlilo 34 lica, a tri su iskoristila mogućnost samozapošljavanja.

Kroz projekat „Zapošljavanje u privredi RS“ 45 poslodavaca je zaposlilo 51 lice, a 23 se odlučilo na samozapošljavanje. U prošlom mesecu na području regije je zaposleno 241 lice, a na području Biroa Prijedor 158 lica. Najviše radnih mesta je ponuđeno u trgovini, zdravstvu i uslužnim delatnostima.

Sezonski posao
U letnjem periodu sezonski poslovi su najtraženiji. u Potkozarju su sezonski radnici najviše angažovani u oblasti voćarstva, ribarstva, građevinarstva, ali i trgovine, turizma i ugostiteljstva.

Oni koji beru kornišone imaju dnevnicu od 2, 5 KM po satu, a prave češće pauze zbog nesnosnih vrućina. U preduzeću „Prijedorputevi“ od 200 zaposlenih imaju oko 60 sezonaca, odnosno radnika na određeno vreme, a jedan broj njih dobije i stalni posao.

Međutim, pored svetlih primera ima i onih drugih, a iz sindikata poručuju da ima poslodavaca koji ne žele prijaviti radnike prilikom obavljanja sezonskog posla i da se angažuju na crno, te prilikom povreda nemaju mogućnost ostvariti svoja prava, iako sezonski radnici imaju zakonsko pravo na topli obork, dnevnu pauzu, prevoz i sedmični odmor. Tokom leta veći broj njih pronađe posao u inostranstvu, ali bez posredovanja Zavoda za zapošljavanje RS.

G.K.
www.prijedordanas.com