gradska uprava prijedor-maj 2015Grad Prijedor organizovaće besplatan autobuski prevoz za sve građane koji su zainteresovani da sutra prisustvuju obilježavanju Dana sjećanja na stradanje i progon Srba na platou pored mosta kod Sremske Rače u opštini Sremska Mitrovica.

Građani Republike Srpske i Srbije, između ostalog, odaće počast za sve žrtve stradale u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji 1995. godine, kada je izvršena agresija na zapadnokrajiške opštine Republike Srpske, uključujući i Prijedor.

Autobus za prevoz svih koji žele odati počast stadalima na teritoriji nekadašnje Republike Srpske Krajine krenuće sutra u 12.00 časova sa autobuske stanice u Prijedoru, a povratak je planiran iste večeri u 21.00 čas.

Zainteresovani mogu da se prijave lično u gradskom Odsjeku za mjesne zajednice na broj telefona 052/234-775, a poslije radnog vremena na broj telefona 065/399-807 /Đorđe Jež/.

Prema podacima Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas”, u akciji “Oluja” poginulo je i nestalo 1.853 Srba, a protjerano najmanje 250.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

U znak sjećanja na stradanja i progon Srba u akciji “Oluja”, 5. avgust proglašen je Danom žalosti na teritoriji Srbije i Republike Srpske.

SRNA