centar sunce-dan skole 1Javna ustanova /JU/ “Centar Sunce” Prijedor, koju pohađa stotinu djece i mladih sa smetnjama u razvoju, svečano je sinoć obilježila dan škole u punoj sali Pozorišta Prijedor.

Direktor ustanove Slađana Radaković rekla je da se dan škole po prvi put obilježava u saradnji sa Medicinsko-tehnološkom i građevinskom školom čiji su učenici u okviru predmeta demokratija i ljudska prava došli na ideju da se druže sa štićenicima ovog centra.

“Nakon jednogodišnje saradnje došli smo na ideju da zajednički pripremimo i program večerašnje svečanosti”, kazala je Radaković novinarima u Prijedoru.

Štićenici su se publici predstavili pjesmom, recitacijom, igrom, glumom i modnim performansom, a program je pratila i izložba rukotvorina nastalih u brojnim i raznovrsnim sekcijama ove škole.

centar sunce-dan skole 2Obilježavanju dana škole, u kojem su gostovali i etno grupa “Molitva” i manekenska sekcija Jelene Govedarice, prisustvovao je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Zdravko Marjanović.

Osim vlastitih priredbi i prodajnih izložbi vlastitog stvaralaštva, učenici ove ustanove redovno učestvuju na specijalnim olimpijskim igrama, u bogatim vannastavnim aktivnostima i u raznim manifestacijama, sajmovima i projektima, posjećuju druge škole, izletišta i razne ustanove, imaju himnu škole i inkluzivni hor, a likovni radovi nekih od njih izloženi su i u centrali Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Nekadašnja Specijalna osnovna i srednja škola „Đorđe Natošević“ Prijedor po useljenju u novu zgradu prije godinu i po dana preregistrovana je u JU „Centar Sunce“ i proširila je djelatnost na predškolske, vrtićke, dnevne i produžene boravke i započela regionalni razvoj.

centar sunce-dan skole 3Stare, trošne montažne barake zamijenilo je novo, moderno i funkcionalno zdanje u koje je iz Razvojnog programa Vlade Republike Srpske uloženo milion maraka, iz lokalne zajednice 260.000 KM, a iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske 200.000 KM.

Nizom humanitarnih i kampanja i akcija naknadno je prikupljen novac za opremanje specijalizovane prostorije, takozvane senzorne sobe, koja je izolovana od vanjskih uticaja, obložena strunjačama i potpuno bezbjedna, a sadrži različitu opremu kojom se namjenski i kontrolisano djeluje na čula korisnika.

Odlukom nastavničkog vijeća unazad pet godina kao dan škole obilježava se 3. maj, Međunarodni dan sunca, umjesto 3. decembra, Međunarodnog dana invalida, kako se štićenici ove ustanove ne bi povezivali sa invalidnošću, a budući da se djeca sa Daunovim sindromom zovu djecom sunca.

SRNA
centar sunce-dan skole 4 centar sunce-dan skole 5