rudar prijedor-leotar-izvjestaj (3)Zasluženo je Rudar-Prijedor slavio u derbiju 23.kola prvenstva Prve lige Republike Srpske na svom terenu protiv Leotara rezultatom 1:0, „skinuvši“ Trebinjce sa čela tabele svojom petom uzastopnom pobjedom.

Još jednom su „rudari sa Sane“, nošeni bodrenjem svoje vjerne navijačke grupe „Alkohol bojs“, pokazali fizičku pripremljenost da diktiraju tempo igre u drugom poluvremenu, ali i psihološku stabilnost u vjerovanju da će postići taj jedan, toliko željeni i „zlata“ vrijedan gol.

-Momci u svakoj utakmici „ostavljaju srce na terenu“, a to su učinili i protiv Leotara. Grehota bi bila da se njihov trud nije isplatio i da strpljenjem, ponovo pokazavši svoj karakter, nisu došli do pobjede. Napravili smo veliki korak ka ostvarenju cilja, osvajanju šampionske titule i povratka u Premijer ligu BiH, koju Prijedor po svojoj fudbalskoj tradiciji i zaslužuje. Naravno, ne radujemo se prije vremena, preostala su još tri kola koja moramo odigrati kao i do sada maksimalno odgovorno, jer imamo teške protivnike – rekao je šef stručnog štaba Rudar-Prijedora Zoran Bujić.

Trijumf je ujedno bio i najlepši poklon „zeleno-crnih“ gradu Prijedoru, za njegov dan, 16.maj, kada ga obilježava. Donio ga je „vezista“ Filip Arežina, „čarobnjak“ sa loptom, koji je svoje umijeće na bh.elitnoj sceni već pokazivao u dresu mostarskog Zrinjskog, bio i mladi reprezentativac BiH, a zimus u Prijedor stigao iz hrvatskog Rudeša.

-Moja želja, pri izboru novog kluba, bila je da ima visoke ambicije. Plasirali smo se u finale Kupa Republike Srpske, izbacivši premijerligaša BiH, branioca trofeja osvojenog u prethodne dvije godine, bijeljinskog Radnika, a na dobrom smo putu da na kraju budemo prvi u prvenstvu. Imao sam problema sa povredama, hvala svima koji su vjerovali u mene, trudim se na svakoj utakmici da im se odužim, kako stručnom štabu, ljudima iz Uprave, tako i navijačima, jer su me sjajno primili. Drago mi je da sam baš ja u teškoj utakmici sa Trebinjcima, kakvu smo i očekivali bio strijelac odlučujućeg pogotka – naglasio je Arežina.

Treba istaći i Sinšu Radoju koji je „stegao zube“ iako je bio povrijeđen i dao doprinos pobjedi u granicama mogućnosti. Nedostajao je Dejan Kojić, jer ga je mučio zglob, ali je njegov „cimer“ iz Gradiške, golman Dalibor Kozić bio siguran. Nije primio gol već 454 minuta u borbama za bodove i na najbolji način je demantovao mnoge „fudbalske pametnjakoviće“ koji su počeli da sumnjaju u njega, a pojedini išli toliko daleko, da su kada je, doduše uz njegovih nekoliko slabijih partija, tvrdili da „radi“ za Kozaru.

-Drugarstvo i pozitivna atmosfera krase ovu ekipu. Dva puta smo ove sezone pobijedili Leotar sa po 1:0 i ne bi imalo smisla da na kraju, posebno sa činjenicom da smo u dosadašnjih 23 kola primili samo 11 golova, ne budemo prvi. Vjerovali smo u sebe i kada smo u Ljubiji poraženi od Tekstilca iz Dervente, sve vrijeme naše rezultate gradili na tom međusobnom povjerenju – istakao je Vedran Kantar, radostan, iako je prekinuo svoj sjajni golgeterski niz u posljednja četiri meča, sa šest golova, jer je najvažnije da je Rudar-Prijedor pokazao snagu kolektiva, a bez tog kolektivnog duha ne može se pružiti mogućnost ni pojedincu da se, ukoliko svi ne stoje iza njega, istakne.

Sve misli Prijedorčana već su usmjerene ka još jednom,kao i prethodnim, teškom kvalifikacionom susretu. Biće na iskušenju u Foči protiv Sutjeske, a i ona je, poput prehodnog rivala u gostima, mrkonjićke Slobode, jesenas ojadila Rudar-Prijedor, igrajući u Ljubiji takođe 0:0. Poslije pobjede nad Leotarom, kojem se sada „bježi“ jedan bod, obaveza je da se odigra onako kako to i dolikuje ekipi sa vrha tabele. Svi kojima je klub iz Potkozarja na srcu ne sumnjaju da će tako i biti.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com