Na lokalitetu Donja Dragotinja kod Prijedora danas je okončana ekshumacija grobnice u kojoj su nađeni posmrtni ostaci četiri žrtve iz proteklog rata, a dvjema su ruke kaiševima bile vezane na leđima.

Kako je za Detektor kazala Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe, prema raspoložiivm informacijama, najvjerovatnije se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na ovom području ubijene tokom 1992. godine.

“Detaljno je pretražena lokacija i utvrđeno je da se radi o najmanje četiri osobe. Ono što je uočeno prilikom ekshumacije jeste da su dvjema žrtvama koje su ekshumirane ruke bile vezane na leđima i to kaiševima, najvjerovatnije od njihovih vlastitih pantalona, s obzirom na to da je uz posmrtne ostatke pronađeno i nešto odjeće”, izjavila je Fazlić.

Ekshumacija na mikrolokalitetu Grbić vodovod je počela juče i danas je okončana. Izvodila se pod nadzorom Tužilaštva i po nalogu Suda Bosne i Hercegovine.

Ranije je iz Tužilaštva saopšteno da će pronađeni posmrtni ostaci biti prebačeni u Šejkovaču kod Sanskog Mosta zbog dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtva putem analize DNK uzorka.

detektor.ba