Nebojša Miljuš i Aleksandar Miljuš izjasnili su se danas pred Osnovnim sudom u Prijedoru da nisu krivi za pronevjeru i utaju poreza u Sportskom udruženju Omladinski rukometni klub “Prijedor”.

Ročište za izjašnjenje o krivici vodio je sudija Zoran Milojica, a Okružno javno tužilaštvo Prijedor zastupao je tužilac Srđan Matijaš.

Nebojšu Miljuša brani advokat Siniša Dakić, a Aleksandra Miljuša advokat Savan Zec.

U optužnici Okružnog javnog tužilaštva Prijedor navodi se da je Nebojša Miljuš kao odgovorno i lice ovlašteno za zastupanje i predstavljanje kluba, od početka 2016. do kraja 2019. godine protivpravno prisvojio 167.150 KM podižući novac sa računa udruženja i pravdajući ga falsifikovanim ugovorima sa igračima koji nisu bili angažovani u udruženju i lažnim ugovorima o stipendiranju angažovanih igrača.

Navodi se da je Aleksandar Miljuš, kao odgovorno i lice ovlašteno za zastupanje i predstavljanje istog udruženja, od početka 2016. do kraja 2019. godine protivpravno prisvojio 347.980 KM podižući novac s računa udruženja i pravdajući ga falsifikovanjem dokumentacije udruženja koja se odnosila na zaključene ugovore sa igračima i odluke o isplati stipendija po osnovu ugovora sa igračima, a novac nije isplatio igračima, već zadržao za sebe.

On je optužen i da je lažno prikazao da je 20.065 KM u toku 2016. i 2017. godine isplatio angažovanim stručnim licima na rukometnim utakmicama, te da je od početka 2016. do kraja 2018. godine utajio je 233.818 KM poreza i doprinosa, oštetivši za taj iznos budžet Republike Srpske.

Oba lica optužnica tereti za krivično djelo pronevjera za koje je članom 316 stav 3 Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana kazna zatvora od dvije do 10 godina za onoga ko protivpravno prisvoji novac koji mu je povjeren u radu u pravnom licu, a iznos pribavljene imovinske koristi veći je od 50.000 KM.

Aleksandar Miljuš optužen je i za krivično djelo utaja poreza i doprinosa za koje je članom 264 stav 3 istog zakona propisana kazna zatvora od tri do 20 godina i novčana kazna za onoga ko izbjegne plaćanje poreza, a iznos obaveze prelazi 200.000 KM.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor je u februaru prošle godine podiglo optužnicu protiv dva lica iz Prijedora, E.M. i D.G, zbog pronevjera u Rukometnom klubu “Veterani”, teških oko 850.000 KM, a očekuje se da u Osnovnom sudu u Prijedoru počne suđenje po ovoj optužnici.

SRNA
Foto – ilustracija