Radnici Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i sva tri ovdašnja suda od jutros su u štrajku, a radnici ovdašnje kancelarije Pravobranilaštva Republike Srpske nisu, rečeno je Srni u ovim institucijama.

Predstavnici sindikata, štrajkačkih odbora, savjeta radnika ili radnika tužilaštva i sudova Srni su potvrdili da se u sve četiri institucije poštuje propisani minimum radnog procesa i da se o tome informiše resorno ministarstvo.

Predstavnica radnika Okružnog javnog tužilaštva Prijedor Željka Gnjatović rekla je da ova institucija broji 25 radnika koji nisu nosioci pravosudnih funkcija i da su svi u štrajku, uz poštovanje minimalnog procesa rada u skladu sa Zakonom o štrajku, rješenjem Ministarstva pravde Republike Srpske o minimalnom procesu rada i odlukom glavnog tužioca.

„U zavisnosti od potreba koje se mijenjaju na dnevnoj bazi, prilagođavaćemo angažman radnika“, dodala je Gnjatovićeva.

Predsjednik sindikata i štrajkačkog odbora Okružnog privrednog suda u Prijedoru Mladen Kokanović rekao je da od 16 radnika koji nisu nosioci pravosudnih funkcija 15 je stupilo u štrajk.

Dijana Jovanović iz štrajkačkog odbora sindikata Osnovnog suda u Prijedoru rekla je da 39 radnika ove ustanove koji nisu nosioci pravosudnih funkcija su članovi sindikata, a jedno ili dvoje nisu.

Predsjednica štrajkačkog odbora Okružnog suda u Prijedoru Maja Sredić dostavila je Srni akte kojima je regulisan štrajk, minimum procesa rada i obaviješteno resorno ministarstvo da je svih 12 radnika ovog suda koji nisu nosioci pravosudnih funkcija u štrajku, a da je danas radno angažovano njih pet radi zadovoljenja potreba minimalnog procesa rada.

U Pravobranilaštvu Republike Srpske Srni je rečeno da radnici u sjedištu zamjenika Prijedor nisu stupili u štrajk.

Radnici koji nisu nosioci pravosudnih funkcija u pravosuđu štrajkom zahtjevaju povećanje plata u istom procentu i u isto vrijeme kada i nosiocima pravosudnih funkcija.

SRNA