U glavnoj gradskoj ulici počelo je oslikavanje desetog murala pod nazivom “Unutrašnja dinamika”.

Njegov autor je Nikola Mihajlović Kori apstraktni slikar iz Srbije koji će na zidu zgrade u centru grada oslikati apstraknu kompoziciju.

“Svakako će na neki način biti uklopljeno u prostor, ali mogu da kažem da je forma takva da je prilično ekspresivna, kao što i sam naziv govori prilično je dinamična, kolorit je takav da ne odudara previše od ambijenta, ali opet posjeduje određenu snagu kojom treba da istakne energiju i dinamiku unutrašnjeg bića. Mogu da kažem da sam ponosan što sam dobio ovako dobar zid, u centru grada, pored prvog murala koji je rađen. Ja sam te prve godine konkurisao za ovaj projekat i tada sam osvojio drugo mjesto, ali poslije 10 godina eto i mene”, rekao je Mihajlović.

Koordinator projekta “Prijedor-grad murala” Boris Eremić kaže da će 10., jubalarni mural, biti oslikan na 170 kvadrata i da će imati najveću površinu u odnosu na prethodnih devet.

“Nadam se da se građani raduju. Stvaranje murala je uvijek događaj koji izaziva puno pažnje. Ovog puta smo u šetalištu izabrali soliter koji će na najbolji način prezentovati deseti mural i priču ,Prijedor grad slikara zbog koje smo mi, odnosno Udruženje likovnih umjetnika i pokrenuli priču o Prijedoru-gradu murala odnosno o jednoj galeriji na otvorenom. Ovo će biti apstraktni mural,mislim da je prije toga nekoliko bilo figuralnih murala, da se ne bi ponavljali, odlučili smo se za vrhunskog, etabliranog umjetnika koji će svojim autorskim izrazom da uradi rad. Skica postoji, ali ona je podložna izmjenama, umjetnik će direktno na površini zida da reaguje kako treba”, pojasnio je Eremić.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić izjavio je da Gradska uprava podržava ovaj projekat po kojem Prijedor postaje poznat i izvan granica Republike Srpske, kao što je poznat i kao grad slikara.

“Grad Prijedor ima izdvojenu stavku, Prijedor-grad murala, a za realizaciju cijelog projekta zadužena je ekipa, Program Prijedor iz Italije, Agencija lokalne demokratije i Udruženje likovnih umjetnika. Važno je napomenuti da nagrada umjetniku dolazi iz grada Lavisa iz Italije, iz grada umjetnice Paole de Maninkor”, izjavio je Milješić.

Italijanska umjetnica Paola de Maninkor, po kojoj ova nagrada nosi ime, oslikala je zajedno sa djecom iz izbjegličkih centara prvi mural u Prijedoru na fasadi Elektrotehničke škole, 1998. godine.

Deseti “Unutrašnja dinamika”, a u okviru projekta “Prijedor-grad murala” biće završen za oko osam dana.

Pored pomenutih murala koji su dio ovog projekta, grad ima i mural oslikan na zgradi pošte koji je poklon bratske opštine Inđija.

prijedorgrad.org