Preduzeće Drvo-export iz Teslića podnio je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije uglja (lignita) na ležištu Bistrica kod Prijedora, površine eksploatacionog polja od 9,50 hektara.

U zahtjevu koji je izradio Rudarsko geološki zavod iz Prijedora navodi se da se ležište uglja (lignita) Bistrica nalazi zapadno od grada Prijedora, na udaljenosti oko 20 kilometaram, na području mjesne zajednica Bistrica.

Na samom lokalitetu trenutno je izgrađen put za potrebe lokalnog stanovništva, a koji će se moći koristiti u fazi ekploatacije, ali koncesionar ima u planu da izgradi svoj put koji bi ležište povezao sa starim putem Banjaluka Prijedor, ističe se u zahtjevu koji prenosi eKapija.

Ukupne bilansne rezerve uglja (lignita) iznose 94.295 tona, dok eksploatacione rezerve iznose 89.580 tona.

Kako se navodi, morfološke karakteristike, pored relativno povoljnih geoloških i hidrogeoloških karakteristika pokazuju opravdanost eksploatacije na ležištu Bistrica. Eksploatacija uglja (lignita) će se obavljati površinskim načinom eksploatacije.

Eksploatacija će se obavljati primjenom bagera, utovarivača i transportnih kamiona po etažama visine od 10 metara. Takođe, na lokaciji budućeg površinskog kopa vršiće se drobljenje uglja pomoću mobilnog drobiličnog postrojenja.

Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu zahtjeva na internet stranici Ministarstva i dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana od dana objavljivanja ovog obavještenja.

Firma Drvo-export široj javnosti postala je poznata ranije kada je podnijela inicijativu za dodjelu koncesije za istraživanje uglja na lokalitetu Bukova Kosa kod Prijedora.

Mještani ovog podneblja su ranije otvoreno rekli ne bilo kakvim istraživanjima, te protestovali protiv mogućeg otvaranja rudnika uz parolu “Volim selo i planinu, neću rudnik i prašinu”.

Podsjećamo, Centar za životnu sredinu je u februaru podnio tužbu protiv Vlade RS zbog istraživanja uglja na Bukovoj kosi u Prijedoru.

U februaru je i Udruženje potomaka i poštovalaca civilnih žrtava rata 1941-1945 Veliko Palančište proslijedilo medijima otvoreno pismo upućeno Vladi Republike Srpske i trima ministarstvima, u kojem se protivi najavljenim istraživanjima i eksploataciji uglja na Bukovoj kosi jer u tome vide prijetnju za ono što je u selu najvrednije – očuvana priroda.

nezavisne.com