Prijedorski Centar za socijalni rad zabilježio je u aprilu 10 slučajeva porodičnog i partnerskog nasilja, u tri slučaja je riječ o nasilju oca prema kćerki, zatim maloljetnog sina prema ocu, kćerke prema majci, bake prema unuku, između dva brata i tri su slučaja partnerskog nasilja.

Radnik ovog centra Dragana Grujičić rekla je da su slučajevi partnerskog nasilja obično najzastupljeniji, ali da u prošlom mjesecu to nije bio slučaj.

“U jednom od ta tri partnerska nasilja imamo pojavu koja nije uobičajena – počinilac je žena, a žrtva muškarac”, rekla je Grujičićeva tokom sastanka Multisektorskog tima u Prijedoru.

Psihijatar Goran Račetović iz Doma zdravlja naveo je da je jedan slučaj zabilježen u Službi hitne pomoći i da je prijavljen policiji i Centru za socijalni rad.

Predstavnici Policijske uprave Prijedor rekli su da je ovaj slučaj na prvu prijavljen kao partnersko nasilje, ali da je na kraju prijava ka tužilaštvu kvalifikovana kao tjelesna povreda.

Oni su naveli da je riječ o ženi iz Prijedora i muškarcu koji nije iz tog grada, a koji su zajedno u Prijedoru koristili usluge “stan na dan”, te da je žena, koja je pretrpjela fizičko nasilje, negirala da su u bilo kakvoj vezi.

Tanja Božić iz prijedorskog Okružnog javnog tužilaštva rekla je da je ova institucija u aprilu imala 13 predmeta krivičnih djela nasilja u porodici, a Nemanja Predojević iz Policijske uprave Prijedor rekao je da su za četiri slučaja s područja ovog grada izvještaji proslijeđeni tužilaštvu.

Socijalni radnik iz Bolnice “Dr Mladen Stojanović” Gordana Kragulj rekla je da je ova ustanova zabilježila tri slučaja porodičnog nasilja u prošlom mjesecu, te da su u dva žrtve navele da su nasilnike prijavile policiji, dok u jednom niti je to navedeno niti je to učinila bolnica.

Stoga je sugestija i sa današnjeg sastanka Multisektorskog tima da se sa novim protokolom, potpisanim u martu, koji određuje postupanje u slučajevima nasilja u porodici na području grada Prijedora, svi subjekti zaštite što bolje upoznaju, s naglaskom na potrebu međusobne razmjene informacija.

Današnjem sastanku multisektorskog tima za zaštitu od nasilja u porodici, koji je održan u Centru za socijalni rad, prisustvovali su i predstavnici Centra “Sunce”, Aktiva direktora osnovnih škola i medijske zajednice, a čine ga još i predstavnici aktiva direktora srednjih škola.

SRNA