U Prijedoru je danas obilježena 81. godišnjica od smrti narodnog heroja, doktora i legende potkozarskog kraja doktora Mladena Stojanovića.

Ispred njegovog spomenika, koji je rad Mladenogo brata i čuvenog vajara Sretena Stojanovića, vijence i cvijeće položile su brojne delegacije iz Prijedora i susjednih potkozarskih opština.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Prijedor Veljko Rodić rekao je da 1.april ima veliki značaj za istoriju ovog kraja, jer je tog dana 1942.godine u Jošavci poginuo najveći sin Kozare i Potkozarja doktor Mladen Stojanović.

“On je bio organizator ustanka na Kozari, bio je revolucionar od školskih dana pa do kraja života. Poginuo je samo zato što se ideološki razlikovao od drugih ljudi, pripadao je komunističkom pokretu i opštoj borbi protiv fašizma.Samo zato je poginuo, a ne zato što je kriv. Naprotiv, on je obilazio krajeve u Bosanskoj Krajini, razgovarao sa ljudima koji su prihvatali sve ono što je govorio i zato je Krajina bila jezgro ustanka na koji su se oslanjali i služili za primjer ostalim krajevima u BiH i Jugoslaviji”, izjavio je Rodić novinarima.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević istakao je da je doktor Mladen, prije svega, bio humanista i ljekar pa onda i političar.

“Mi danas s ponosom slavimo njegovo ime i trebalo bi i ubuduće da se ugledamo na sve vrijednosti koje je od zagovarao tada prije mnogo godina”, poručio je Kovačević.

Tradicionalno, ispred spomenika doktoru Mladenu Stojanoviću održan je prigodan istorijski čas i umjetnički program.

prijedorgrad.org