Formiranje Asocijacije boraca SNSD u Prijedoru izazvalo je najoštrije osude predstavnika Boračke organizacije Republike Srpske, kao i opozicionara, koji poručuju da se radi o opasnom presedanu i pokušaju podjele boraca po političkoj pripadnosti.

Nakon što je u javnosti objavljeno da je u Prijedoru osnovana Asocijacija boraca SNSD, a nesuđeni ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Dragoslav Kabić “objasnio” da je to prilika da se, kako je rekao, osnuje organizacija koja će se baviti “isključivo borcima Vojske Republike Srpske koji su članovi SNSD”, iz opozicije i BORS stižu žestoke osude tog poteza vladajuće stranke.

Revitalizacija Asocijacije boraca GO SNSD Prijedor: Mladen Puzigaća novi predsjednik – FOTO

Predsjednik BORS, Radan Ostojić, za Srpskainfo kaže da bilo koja podjela u okviru boračke populacije nije dobra, prvenstveno za interese i prava boraca.

– Izgleda da je naš usud da se stalno dijelimo. Nesloga i nejedinstvo doveli su nas u situaciju gdje se danas nalazimo. Podjela po političkim partijama već godinama je prisutna u boračkoj organizaciji, a sad vidimo da se ta podjela formalizuje i kroz nekakve asocijacije političkih partija – kaže Ostojić.

On ističe da u svom mandatu predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske od političkih partija nikad nije dobio nijedan zahtjev ili molbu da se položaj boraca popravi, već se, kako kaže, političke partije uglavnom bave vlastitim interesima.

– Oduvijek sam smatrao da je podjela boraca za svaku osudu. Ne vidim čemu vodi to da političke partije imaju neka svoja “boračka krila”? Stav BORS je da treba da se jedinstveno borimo za naša prava i da tu nema mjesta za interese bilo koje političke partije. Mislim da je svrha stvaranja takvih asocijacija da se jedna značajna organizacija, kao što je BORS, koja treba da ima svoj društveni položaj i ugled, stavi pod kontrolu političke partije i da služi kao eksponent vlasti ili opozicije – kaže Ostojić.

Član Predsjedništva PDP Ljubiša Krunić, inače bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, smatra da je podjela boraca po političkoj pripadnosti “pogubna” za tu populaciju.

– Niko u PDP ne razmišlja o tome da pravi neku svoju Asocijaciju boraca VRS. Upravo ovakvi potezi, kao što je to urađeno u Prijedoru, idu u pravcu koji nije dobar za demobilisane borce. Ako iko u Republici Srpskoj treba da bude složan, onda je to Boračka organizacija, jer smo mi svojim životima i krvlju odbranili i stvorili Republiku Srpsku – kaže Krunić.

BODIROGA: TUŽNA VIJEST
Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ognjen Bodiroga, smatra da je “izuzetno tužna vijest” to da se formira Asocijacija boraca SNSD.

– Ako ćemo realno posmatrati stvari, svi znamo da se većina najviših funkcionera SNSD u ratu bavila profiterstvom, a mnogi su bili i dezerteri. Iako je SDS državotvorna stranka, prvi bih bio protiv toga da SDS pravi neku svoju Asocijaciju boraca Vojske Republike Srpske – kaže Bodiroga.

srpskainfo.com