Tužilac Dubravko Čampara kazao je u Sudu BiH da će krivicu Dalibora Railića Dugog i drugih optuženih u predmetu “Skaj” dokazivati sa 76 svjedoka i brojnim materijalnim dokazima, a kao prvi svjedok biće saslušan načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske Mladen Marić.

Vijeće Suda BiH prije početka suđenja razdvojilo je postupak protiv optuženog Aleksandra Ivkovića, jer je nedostupan, a zatim je čitanjem optužnice i uvodnim riječima stranaka počeo proces protiv ostalih.

Osim Railića u ovom slučaju sudi se Aleksandru Miljatoviću, Igoru Repajiću, Harisu Gredelju, Mirjani Vujović, Željku Simiću i Gordanu Gvozdenu, koje između ostalog, terete za organizovani kriminal, ubistvo načelnika prijedorske kriminalističke policije Radenka Bašića, pranje novca te šverc droge.

Tužilac Čampara je pojasnio da će prvi svjedok Marić govoriti odakle su stigli dokazi iz “Skaj” aplikacija, na koji su način prikupljeni.

– U narednom periodu biće prezentovani i video-materijali koji dokazuju koja su vozila koristili optuženi te kako se vršila primopredaja droge. Biće prezentovan veliki broj materijalnih dokaza – naglasio je Čampara.

Railićev advokat Jadranka Ivanović istakla je da je njen klijent bio u drugačijoj vezi sa ubijenim Bašićem što će se pokazati tokom postupka.

– On nema nikakve veze sa ubistvom. Odbrana će dokazati da nije bio ni u narušenim odnosima, a čak je imao i određenu komunikaciju izvan njegovih aktivnosti – pojasnila je Ivanovićeva.

Miljatovićev advokat Rade Ćulibrk je kazao da je priznanje njegovog branjenika pribavljeno na nezakonit način.

Railića terete da je organizovao grupu za ubistvo načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića, kao i grupu za šverc droge. Osim Railića za učešće u ubistvu Bašića optuženi su Miljatović i Repajić, kojima se takođe na teret stavlja i šverc narkotika. Prema optužnici Railić je naručio ubistvo, Miljatović je označen kao direktni izvršilac likvidacije, a Repajić kao njegov pomagač u bijegu i pripremi. U ovom slučaju za organizovani šverc droge još su optuženi Gredelj, Vujovićeva, Gvozden i Simić. U optužnici stoji da su drogu krijumčarili od 2020. do marta 2022. godine, a sve su se dogovarali preko kriptovanih aplikacija “Skaj” i “Anom”. Kako je navedeno grupa je narkotike, koje je između ostalog nabavljala u Crnoj Gori, ali i Kolumbiji, transportovala u BiH, gdje ju je skrivala i dalje plasirala na ilegalnom narko-tržištu u zemlji i inostranstvu. Ova optužnica prva je koju je Sud BiH potvrdio, a koja se odnosi na dokaze koji su pribavljeni iz aplikacije “Skaj”.

Belgija

Postupak protiv Aleksandra Ivkovića je razdvojen, jer se on ni drugi put nije pojavio na suđenju. Njegov advokat Mirsad Crnovršanin je kazao da se nalazi u Belgiji u pritvoru. Advokat je istakao da mu nije poznato zbog čega je Ivković u pritvoru. Tužilac Dubravko Čampara je pojasnio da je putem Evropola obaviješten da je Ivković u Belgiji uhapšen sa dvije osobe iz BiH i to zbog nezakonitog nošenja oružja i jer su na vozilu u kojem su se nalazili bile falsifikovane registarske tablice. Čampara je kazao da je tražio izjašnjavanje belgijskog tužilaštva, ali da odgovor nije dobio.

Glas Srpske