Oko 50 mještana Velikog Palančišta zatražilo je danas sa skupa na lokaciji Jezerine da se ne dozvoli eksploatacija uglja na ovom području s obzirom da je to mjesto stradanja stotine civila tokom Drugog svjetskog rata koje bi u slučaju otvaranja rudišta, kako kažu, postalo deponija jalovine.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Veliko Palančište Miroslav Curić rekao je da bi pokretanjem rudnika na ovom području, kako kaže, vjerovatno ponovo bilo zatrpano stratište iz Drugog svjetskog rata, odnosno mjesto stradanja 103 mještana, koje ni danas nije obilježeno.

Bukova kosa – rađanje jednog aktivizma – FOTO

On kaže da je prema najavama predstavnika koncesionara njihov plan da u što kraćem roku krenu sa eksploatacijm rudišta.

Održan zbor građana MZ “Dr Mladen Stojanović” Palančište: Mještani traže sastanak sa gradskim vlastima na temu kopanja uglja na Bukovoj Kosi

“Dobili smo odgovor resornog ministarstva da su oni dali saglasnost samo za istraživanje, odnosno to podrazumijeva bušenje i uzimanje uzoraka, dok su predstavnici investitora zainteresovani za što brže otvaranje rudnog kopa i u tu svrhu vrše otkup zemljišta”, rekao je Curić.

Prijedor: Mještani protiv rudnika, podnesena tužba – VIDEO

On je naveo da je riječ o eksploatacionom području od oko 300 hektara gdje je dio u državnom vlasništvu, ali da ima i dosta privatnih parcela.

Mještanin Ranko Stojanović iz Velikog Palančišta tvrdi da, ukoliko dođe do otvaranja rudnika uglja koji u sebi ima veliku količinu sumpora, ljudima na ovom i širem području nema života.

Mještani digli glas protiv istraživanja uglja na Bukovoj Kosi: Otvoreno pismo Udruženja potomaka i poštovalaca civilnih žrtava 1941‐1945 iz Velikog Palančišta

U “Službenom glasniku Republike Srpske” u februaru je objavljeno da će se na Bukovoj Kosi kod Prijedora vršiti istraživanje uglja, a odluka o pokretanju postupka dodjele koncesije za istraživanje donesena je na inicijativu firme “Drvo eksport” iz Teslića.

Republika Srpska tužena zbog koncesije na Bukovoj Kosi kod Prijedora

Lokacija na kojoj će se vršiti istraživanje nalazi se na području mjesne zajednice Veliko Palančište, uz magistralni put Prijedor-Kozarska Dubica.

srpskainfo.com/SRNA