U Policijskoj upravi Prijedor održana je redovna konferencija za novinare na kojoj su rezultate radaza mjesec februar tekuće godine prezentovali načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan i načelnik Sektora policije Mario Milašin.

Načelnik Vujanović je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor održano povoljno stanje bezbjednosti.

U mjesecu februaru evidentirana su 62 krivična djela, što je za 31 djelo ili 33% manje u odnosu na uporedni period. Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 25 krivičnih djela ili 40% ukupno evidentiranih. Ukupna rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 85,9%, a rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 66%.

U izvještajnom periodu evidentirano je krivično djelo „Ubistvo“ u pokušaju počinjeno od strane dva lica iz Kozarske Dubice protiv kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljen izvještaj.

Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor dostavljen je izvještaj protiv jednog lica za počinjeno krivično djelo „Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje“.

U februaru mjesecu na području PU Prijedor kontrolisano je i evidentirano deset ilegalnih migranata.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan je rekao da su u februaru mjesecu evidentirana 2 krivična djela privrednog kriminaliteta i da je izvršenjem ovih krivičnih djela pričinjena materijalna šteta u iznosu preko 146.879 KM.

Policijska uprava Prijedor u februaru mjesecu evidentirala je 4 krivična djela i 9 prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. Na području Novog Grada otkrivena je improvizovana laboratorija za uzgoj opojne droge, a od jednog lica oduzeto je oko 420 grama marihuane, 2.502 sjemenke indijske konoplje, oružje i municija.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin rekao je da u februaru mjesecu iz oblasti javnog reda i mira evidentirano 29 prekršaja, što je za 39,6% manje u odnosu na uporedni period, i da je u tom segmentu održano stabilno stanje.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirana je 51 saobraćajna nezgoda. U jednoj saobraćajnoj nezgodi smrtno je stradao suvozač.

Načelnik Milašin apelovao je na sve vozače da poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno na vozače motornih vozila da poštuju ograničenje brzine kretanja i da obrate pažnju na pješake u blizini škola.