U drugom proljetnom kolu Omarska dočekuje ekipu Podrinja iz Janje. Podrinje je direktan rival Omarskoj u borbi za opstanak i bez pretjerivanja se može reći da je ovo najvažnija utakmica u dosadašnjim prvoligaškim nastupima Omarske.

Omarska je u prošlom kolu doživjela visok poraz na gostovanju kod Zvijezde 09, s tim da nije pružila toliko lošu igru, ali je napravljeno previše individualnih grešaka. Sa druge strane, ekipa Podrinja je očigledno u mnogo boljoj situaciji nego jesenas. Uprava je pojačana sa nekim novim ljudima, urađeno je dosta na infrastrukturi, te je potpuno promjenjen igrački kadar. U derbiju začelja Podrinje je u prošlom kolu savladalo Modriču i u odličnom raspoloženju dolazi na megdan Omarskoj.

No, i u Omarskoj je sjajna atmosfera. Radilo se odlično u pripremama, a radilo se odlično i na treninzima ove sedmice. Poraz u Ugljeviku nije ni najmanje uzdrmao ekipu, jer su sve pripreme i treninzi bili usredsređeni na utakmicu protiv Podrinja i Modriče koja slijedi za desetak dana. Nije nas uzdrmala ni promjena termina, obzirom da je utakmica protiv Podrinja zbog izbora u Bijeljini sa nedjelje prezakazana za subotu sa početkom u 14:30 jer smo sigurni da će najvjerniji navijači prepoznati značaj utakmice, te da će i u subotu napuniti stadion.

U ekipu Omarske se nakon odležane kazne zbog kartona vraća ponajbolji igrač Omarske, Vedran Panić, i to nam uliva dodatne razloge za optimizama, jer je Vedran sigurno željan igre i dokazivanja, obzirom da 4 mjeseca nije odigrao zvaničnu utakmicu. Takođe, kartone je očistio i golman Jokić Mladen, a utakmicu će zbog kartona propustiti Anđić i Šunić. Kod gostiju će zbog kartona izostati Erić i Mazić, dva dosta važna igrača.

Dakle, u subotu je pred Omarskom veoma važna, možda i najvažnija utakmica ove sezone. Još jednom podsjećamo da se utakmica igra u subotu a ne u nedjelju, ali smo sigurni da će vjerni navijači ispuniti stadion i biti velika podrška igračima Omarske da dođu do vrijednih bodova.

Predstavljamo Podrinje

Fudbalski klub Podrinje je osnovan 1927. godine. Osnivači i finansijeri kluba su tada bili moćni lokalni mještani kao što su braća Milan i Luka Petrović ili Meho Smajić. Klubu je tada bilo relativno lako naći finansijere, jer je fudbal u to vrijeme bio jedini zastupljen sport u Janji.

Teren je se tada nalazio na Savić Bari, da bi nakon Drugog svjetskog rata na mjestu današnjeg stadiona izgrađeno igralište.

Podrinje je nakon Drugog svjetskog rata prvo igralo isključivo protiv klubova iz okolnih mjesta, ali je klub ulaskom u Zonu Podrinje počeo da igra protiv ekipa iz Doboja, Tuzlanske regije i Srednjeg Podrinja.

Podrinje je obnovilo svoj rad u sezoni 1995/96. godine kada se takmičilo u Trećoj ligi Semberije, Majevice i Birač. U toj prvoj sezoni osvojili su deveto mjesto, ali u sezoni 1998/99. godine bili su prvaci te lige i plasirali se u Drugu ligu Republike Srpske. U Drugoj ligi zadržali su se tri sezone, prvo 1999/00. godine u grupi Centar kada su zauzeli trinaesto mjesto, a u naredne dvije sezone bili su u grupi Istok. Sezone 2000/01. godine Podrinje je osvojilo deveto mjesto a naredne sezone 2001/02. godine petnaesto mjesto kada su i ispali. Od sezone 2002/03. godine Podrinje je igralo u Trećoj ligi Bijeljine, da bi se među drugoligaše vratilo tri godine kasnije. Podrinje je 2005/06. godine osvojilo šampionsku titulu u Trećoj ligi Bijeljine i izborilo povratak u Drugu ligu, u kojoj će pružati dobre igre i plasmane.

Tri puta Podrinje je osvojilo drugo mjesto i bilo pred ulaskom u Prvu ligu Republike Srpske, dok su jednu sezonu završili na trećem mjestu. Da bi konačno, u sezoni 2009/10. godine Podrinje nakon odustajanja Napretka od Prve lige, kao drugoplasirana ekipa igrala baraž sa Romanijom iz Pala za popunu prvoligaškog karavana. U dvije utakmice janjarci su bili uspješniji, na Palama je bilo 1:1, a u revanšu pobjeda od 2:1 za Podrinje, čime su tako ostvarili svoj najveći klupski uspjeh. Svoju prvu istorijsku utakmicu u Prvoj ligi RS Podrinje je odigralo 14. avgusta kada su odigrali neriješeno 2:2 sa Slobodom iz Bosanskog Novog.

U Janji je odigrano dosta prijateljskih utakmica na kojima su fudbaleri Podrinja dokazali da se mogu suprotstaviti i prvoligašima i to veoma uspješno. U Janji su gostovali Sarajevo, Sloboda iz Tuzle, Željezničar iz Sarajeva, i beogradski Partizan i Crvena Zvezda. Također su bili prijateljski povezani sa Drinom iz Zvornika i Radnikom iz Bijeljine. Nekoliko talentovanih fudbalera iz Podrinja igralo je za prvoligaške klubove, a jedan od najvećih talenata svakako je Vahidin Musemić, nekad centarfor Sarajeva. U tom periodu Sarajevo je osvojilo i šampionsku titulu, ali je na evropskoj sceni naišli na Manchester United. Mlađi brat Vahidina Musemića, Husref je također počeo u Podrinju i prešao u Sarajevo. Isto tako talentovani Simo Nikolić je iz Podrinja otišao u Galeniku a Savo Milošević u beogradski Partizan. Mehmed Alilhodžić je dugo branio u beogradskom Radu a Mensur Bečić je igrao za Dinamo iz Vinkovaca.

Međusobne utakmice

2021/22 3-2 1-0

2022/23 1-5

FK Omarska