Fabrika keksa Mira iz Prijedora nastaviće i u narednom periodu sa ulaganjima u proizvodnju jer su investicijie, kako kažu, preduslov za daljni rast, povećanje kapaciteta i stabilno poslovanje. Kako otkrivaju za eKapiju, rade na izmjenama pakovanja pri čemu će se ulagati u novu opremu koja će osigurati bolji kvalitet, dodatno očuvanje proizvoda, ali i nove asortimane.

Iz kompanije takođe ističu da su u prethodne dvije godine ostvarili značajna ulaganja i, uprkos ekonomski nepovoljnom razdoblju, uspjeli su da realizuju investicijski plan.

– Investicije su bile usmjerene ka modernizaciji proizvodnje, zadržavanju visoke kvalitete proizvoda i unapređenju procesa. Posebno bismo istaknuli investicije u vezi sa proizvodnjom vafla Frondi, ukupno vrijedne skoro 1,7 mil EUR, kojom smo povećali kapacitet proizvodnje Frondija. Takođe, za povećanje kapaciteta linije u proizvodnji peciva Lilly uloženo je više od 400.000 EUR, a investirali smo i gotovo milion evra u naš proizvodni pogon.

Što se tiče poslovnih rezultata u prethodnom periodu, iz Mire kažu da su poslednjih godina svjedoci neizvjesnih i nepovoljnih okolnosti poslovanja. Izazovno je, dodaju, bilo poslovati i planirati od kada je krenula pandemija bolesti COVID-19, a dodatna nestabilnost potaknuta sukobima u Ukrajina produžila je turbulentnu situaciju na svjetskim tržištima.

– Službene cjelokupne poslovne rezultate za 2022. još nemamo, ali činjenica je da su ukupni poslovni rashodi u periodu od januara do septembra 2022. godine veći za 14,2%, a povećanje prihoda iznosi 9,6%. Na povećanje poslovnih rashoda najvećim je dijelom uticalo povećanje troškova sirovina, ambalaže i energije, a povećanje prihoda rezultat je veće proizvodnje, drugačijeg proizvodnog asortimana i u manjoj mjeri nešto viših cijena proizvoda. Sigurno da je pred nama izazovan period s daljnjim rastom cijena sirovina i energenata i sveprisutnom inflacijom, ali i dalje smo odlučni nastaviti investirati u poslovanje.

U Miri se proizvode poznati brendovi čajnih peciva i vafla, ukupno oko 40 različitih proizvoda. Tako se u njihovom asortimanu nalaze poznati brendovi poput Frondi vafla, zatim čajnog peciva Sara, a proizvode i svima poznatu Domaćicu, kao i PreKrašne kolačiće.

– Našoj ponudi pridružuju se još čajna peciva Lilly, Zlatka i Lada, Čajni kolutići te mješavine čajnih peciva i vafla Sara. Čak 70% Mirinih proizvoda izvozi se na strana tržišta. Najviše izvoza otpada na zemlje u okruženju, ali i na druga tržišta poput Amerike, Australije, Novog Zelanda, Zapadne Evrope te Saudijske Arabije za koju proizvodimo i posebni izvozni asortiman. Izvoz Mirinih proizvoda kontinuirano se povećava, a rezultat je to ulaganja u nove tehnologije i stalne brige o raznolikom i kvalitetnom proizvodnom asortimanu.

Istorija

Mira Prijedor s poslovanjem je započela davne 1928. godine, kad je porodica Četić pokrenula firmu za proizvodnju keksa i medenjaka.

U svom razvoju Mira je prošla kroz nekoliko različitih organizacijskih faza, a pod imenom Mira Cikota posluje od 1948.

Tokom svih godina Mira unapređuje i razvija svoje poslovanje, širi asortiman i radi na visokoj kvaliteti proizvoda.

Danas Mira posluje unutar Kraš grupe, jedne od najvećih konditorskih industrija u jugoistočnoj Evropi koja zapošljava 400 ljudi.

– Kad je firma osnovana 1928. proizvodnja je bila manufakturna. Od tada se firma stalno razvijala, a proizvodnja postajala sve savremenija. Tako je 1962. sagrađen novi objekt za proizvodnju keksa, zatim skladište sirovina i materijala, te objekat za plinsku stanicu, a proširen je i uređen prostor i za stručne službe. U 1964. nabavljena je savremena oprema za proizvodnju keksa, a novi pogon u cjelini je završen u 1965. i 1966. godini montažom dviju proizvodnih linija – za kekse i čajna peciva. Sredinom sedamdesetih napravljeno je i skladište gotove robe na Svalama. Osim stalnog napredovanja u tehničkom i proizvodnom dijelu poslovanja, Mira se organizacijski razvijala – od samostalne organizacije udruženog rada u sastavu Josip Kraš do savremenog privatnog Društva, koja se zbog svoje sposobnosti prilagodbe poslovanja nalazi na pragu proslave stote godišnjice rada i postojanja.

Saradnja sa lokalnom zajednicom

Iz kompanije Mira poručuju da je saradnja sa lokalnom zajednicom izuzetno dobra, a taj preduslov je prepoznao i Kraš te, kako kažu, svi u tom duhu zajedništva grade budućnost Mire na zadovoljstvo svojih zaposlenih, partnera i potrošača.

ba.ekapija.com