Preduzeće Prijedorputevi u ovoj godini očekuju učešće u realizaciji značajnog projekata “Regulacija korita rijeke Miloševice – Prijedor” koji investira JU Vode Srpske, a koji je od velikog značaja za Prijedor zbog zaštite od poplava. Takođe, očekuju značajno učešće i na poslovima izgradnje autoputa Prijedor – Banjaluka kao i na drugim projektima izgradnje autoputeva u Republici Srpskoj. Planirano je i više projekata rehabilitacije puteva koji su u ingerenciji Puteva RS.

Iz ovog preduzeća nam otkrivaju da proširenje usluga nije u planovima, jer za to nema potreba na tržištu. Ono što će biti njihov fokus u narednom periodu su uže zone poslovanja gdje je najdominatnija oblast niskogradnje jer su dominantni veliki infrastrukturni projekti u toj oblasti, čija realizacija je aktuelna, kako kažu, narednih 5-10 godina.

– Zbog potreba realizacije poslova sistemski ulažemo u obnavljanje mašine i opreme na godišnjem nivou. Svake godine ulaganja u nove mašine i opremu se kreću na niovu od nekoliko miliona KM da bi održali konkurentski nivo na tržištu.

Preduzeće Prijedorputevi ima tradiciju dugu više od 50 godina i oko 177 stalno zaposlenih radnika. U sezoni se broj radnika znatno poveća, a sve u skladu sa potrebama na ugovorenim projektima.

– Osnovna djelatnost preduzeća je izgradnja, rekonstrukcija, održavanje i zaštita svih vrsta drumskih saobraćajnica, odnosno autoputeva, magistralnih i regionalnih puteva i dr, proizvodnja i prodaja kamenih agregata, proizvodnja, prodaja i ugradnja asfalta i betona, postavljanje i održavanje horizontalne i vertikalne signalizacije te ostali poslovi iz oblasti niskogradnje, hidrogradnje i visokogradnje.

Prijedorputevi u svom sklopu posjeduje sopstveno postrojenje za pravljenje betona, asfalta te postrojenja za proizvodnju kamenih agregata, kao i ostalu potrebnu savremenu mehanizaciju.

– Betonara se nalazi na lokaciji Orlovci bb Prijedor. Kapacitet pogona iznosi 30 m3/h. Proizvodni program sastoji se od različitih marki betona. Prevoz betona vršimo vlastitim prevoznim sredstvima do odredišta kupaca. Prevozna sredstva, odnosno mikseri, opremljeni su pumpama za beton koje imaju dohvat do 36 metara. Proizvodni pogon za proizvodnju asfalta nalazi se u Kamičanima kod Prijedora. Kapacitet pogona iznosi 105 t/h.

Što se tiče aktuelnih projekata na kojima su Prijedorputevi angažovani, izdvajaju redovno i zimsko održavanje magistralnih i regegionalnih puteva i objekata, rekonstrukcija magistralnog puta M-18 (TEN-T Route 2b), Brod na Drini – gr.RS/CG (Hum /Šćepan Polje), faza I-1. Zatim tu je i izgradnja mosta preko rijeke Japre na L-07 (Rađenovića Most-MN Rujiška-G.Agići), kao i asfaltiranje putnih pravaca u novim naseljima na području Prijedora.

– Poslovanje firme se umnogome promjenilo, najviše zbog prilagođavanja potreba tržišta. Naše preduzeće se proširilo od poslova u oblasti niskogradnje i na poslove hidrogradnje i visokogradnje i steklo ozbiljne reference u svim oblastima. Takođe smo u poslednjih 15 godina pokrili veći dio teritorije BiH, dok smo prisutni na projektima u Crnog Gori i Srbiji.

– U višegodišnjem radu sarađivali smo sa mnogim preduzećima, kao sto su većina javnih preduzeća, ministarstva i gradova i opština u većem dijelu BiH. Najznačajniji investitori su Putevi RS, Grad Prijedor, JU Direkcija regionalnih cesta USK, Opština Novi Grad, Općina Sanski Most i drugi, a od privatnih kompanija partneri su nam Integral inženjering iz Banjaluke, Hering iz Širokog Brijega, Aragosta invest iz Banjaluke i mnogi drugi.

Ističu da su generalno orjentisani na veće projekte za koje su registrovani, bilo da su u lokalu ili okruženju.

Lošiji rezultati usljed povećanja troškova za energente

Iz Prijedorputeva kažu da je Grad Prijedor lokalna uprava sa kojom imaju dobru saradnju po pitanju realizacije svih bitnih infrastrukturnih projekata bilo da ih izvode ili pomažu u pripremi istih.

– Ono što je problem ove uprave kako i većine uprava jesu administrativne procedure koje su spore i dugotrajne i umnogome otežavaju realizaciju infrastrukturnih projekata. Prednosti Prijedora kao lokalne samouprave su opredjeljenost za rješavanje bitnih problema grada u što kraćem roku praćeno saradnjom sa svim nivoima vlasti u RS i BiH. Takođe aktivna je saradnja sa predstavnicima stranih donatora i partnera, a pozitivna su i velika ulaganja u razvoj industrijskih zona i privlačenje investitora.

Kada je u pitanju poslovanje u prošloj godini, iz Prijedorputeva ističu da zbog ugovorenih ozbiljnih projekata dominatno iz oblasti niskogradnje, koji im organizaciono odgovaraju, mogu konstatovati da je 2022. dobro prošla.

– Ono što je loše da smo imali povećene neplanirane troškove za energente koji su uticali na dobar rezultat u prošloj godini. Zbog nepromjenjivosti cijena u ugovorima i ne usvajanja mogućnosti korekcije cijena od stane ugovornih organa i Vlade ovi troškovi su pali na teret izvođača što je umnogome otežalo poslovanje.

Kao planove za ovu godinu ističu da će pokušati zadržati nivo poslovanja sa tendencijom porasta ako uspiju ugovoriti poslove na izgradnji neke dionice autoputa.

Obilaznica oko Prijedora

Firma Prijedorputevi učestvovala je u izgradnji obilaznice oko Prijedora, projektu čiji je nastavak na čekanju dvije decenije.

– Obilaznica oko Prijedora je projekat koji je trebao biti odavno završen, ali nije zbog nemara predstavnika vlasti u proteklom periodu. Promjenom vlasti je priča ponovo pokrenuta i osnovni posao u pripremi realizacije projekta je rješavanje imovinsko-pravnih poslova radi izdavanja građevinske dozvole i omogućavanja gradnje. Naša procjena vrijednosti završetka isprojektovanog dijela obilaznice u dužini od oko 8 km je oko 20 mil KM.

Dodaju da je ovo pitanje od hitnog značaja za Prijedor, jer se u ovim vremenima pokazuje nedostatak ovakve saobraćajnice za sve vidove razvoja grada.

ba.ekapija.com