Mještani Stare Rijeke, sela koje je udaljeno petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, pokrenuli su humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava i građevinskog materijala za obnovu u požaru uništene kuće Lucije Šolaje, mještanke tog sela.

Vatra je prije nekoliko dana pogutala krov i prvi sprat njenog objekta, a zbog velike količine vode kojom se gasio požar i koja je prodrla u prizemlje objekta, kuća je trenutno potpuno neuslovna za stanovanje.

Kako su nas upoznali organizatori ove akcije, cilj svega je da se vlasnici što brže obnovi kuća ili barem jedan njen dio, s obzirom na to da je trenutno smještena kod rodbine.

“Kuća je u međuvremenu prekrivena najlonom kako ne bi dalje propadala, a pomoć očekujemo i od lokalnih vlasti u Oštroj Luci i Sanskom Mostu. Obećanja postoje i mi se nadamo kako će pomoć doći i od dobrih ljudi”, kazala je Svjetlana Tomić, jedna od organizatora akcije.

Bošnjaci, Srbi i Hrvati zajednički čiste zgarište kuće Lucije Šolaje

Također, kako saznajemo, prikupljanje novčanih sredstava za pomoć Luciji Šolaji pokrenuta je i u inostranstvu, i to od strane mještana susjednog sela Stari Majdan. U samo nekoliko sati, zbog požara, vlasnica je ostala bez imovine koju je cijeli život mukotrpno sticala.

U pomoć su joj priskočile komšije, pa su tako zgarište izgorjele kuće zajednički raščistili Bošnjaci, Srbi i Hrvati, mještani susjednih sela iz oba bh. entiteta, a spremni su i da volonterski rade na obnovi objekta. Vlasnica kaže kako je požar izbio iznenada i da je u posljednji trenutak uspjela spasiti nekoliko vrijednih stvari iz kuće.

Vatra je najprije zahvatila krov, a potom se proširila i na prvi sprat objekta uništavajući sve pred sobom, pa vatrogasne ekipe koje su stigle na lice mjesta nisu mogle puno toga učiniti. S obzirom na to da međuentitetska linija prolazi kroz Staru Rijeku, situacija sa imanjem Lucije Šolaje je specifična, jer se kuća nalazi na prostoru Federacije BiH, a dio imanja u Republici Srpskoj, odakle se snabdijeva strujom. Inspekcijskim pregledom ustanovljeno je da je baš struja bila uzrok požara koji je ojadio vlasnicu.

U posljednjih desetak godina, otkako joj je suprug preminuo, Lucija Šolaja živi sama i njena jedina želja je da nastavi život u ovoj kući, do koje se teško stiže lošim i neodržavanim šumskim putevima. Svi koji žele da pomognu u obnovi požarom uništene kuće mogu donirati građevinski materijal ili uplatiti novčana sredstva na žiro račun Lucije Šolaje otvoren kod ASA banke: 1340015000179550, a više informacija o svemu može se dobiti na broj telefona: 065 231 060.

nezavisne.com