U porti Hrama Svetog Proroka Ilije u Bistrici danas je održana tradicionalna manifestacija “Kozarske poklade” koja je uprkos lošem vremenu okupila brojne mještane Bsitrice, Verića, susjednih sela, ali i Prijedora i Banja Luke.

Pravoslavni vjernici ovim događajem obilježavaju završetak mrsnih dana, pred sutrašnji početak velikog Vaskršnjeg posta.Poklade su dan za praštanje, jer u period velikog posta treba ući bez grijeha.Domaćice tradicionalno pripremaju bogatu mrsnu gozbu.

Ovoj tradicionalnoj kulturno-vjerskoj manifestaciji koju zajedno pripremaju sela Bistrica i Verići prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević koji je istakao da je naša istorija vrijedna da je pamtimo, a naša tradicija bogata da je moramo njegovati i čuvati od zaborava.

“Ovo je jedna takva manifestacija koja je bila vrijedna da se prenese i do današnjih dana, da se svi okupimo, družimo, da jedni drugima praštamo i da svi zajedno njegujemo naše lijepe običaje pogotovo ove uoči velikih pravoslavnih praznika kao što je priprema za post i Vaskrs”, rekao je Kovačević.

Prisutan je bio i gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković koji je takođe naglasio da je danas važno da budemo jedistveni i složni , da zajedno čuvamo našu tradiciju od zaborava.

Paroh bistrički jerej Igor Marić, poručio je kako danas svi zajedno oživljavaju stare, vaskršnje običaje.

“Manifestacija Kozarske poklade, 17 punih godina od kada su obnovljene oživljavaju stari vaskršnji običaji, tradicija, narodno veselje, koje je počelo svetom liturgijom u Hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici. Danas je takođe pripremljen i bogat revijalni program, nastup ojkačkih grupa, ali i izlaganje tradicionalnih jela koje su naše vrijedne domaćice pripremale da počaste sve posjetioce manifestacije” naveo je Marić.

Naime, manifestacija “Kozarske poklade” počela je jutros služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici.Nakon toga, mnogobrojni građani mogli su da uživaju prigodnom programu i gastronomskim đakonijama, koje su pripremile vrijedne domaćice potkozarskih sela.

Kozarske poklade nastavak su manifestacije prekinute početkom Drugog svjetskog rata. I tada se narod okupljao pred mjesnom pravoslavnom crkvom, donoseći milošte.

Manifestaciju organizuje Srpska pravoslavna crkvena opštine Bistrica – Verići , uz pokroviteljstvo gradova odnosno gradonačelnika Prijedora i Banjaluke.

prijedorgrad.org