zlatna vila 2014-organizacioni odbor 1Međunarodni festival horova “Zlatna vila” u Prijedoru će se 9. i 10. maja održati po četrnaesti put, a nastupiće deset horova iz Republike Srpske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Rusije.

U dvije festivalske večeri publici će se predstaviti hor “Vila” iz Prijedora, ženski hor “Rustiko” iz Skoplja, Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan” iz Rijeke, hor SKC Univerziteta iz Niša, omladinski hor “Art sonus” iz Petrograda, Hrvatsko pjevačko društvo “Slavulj” iz Petrinje, hor gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada, mješoviti pjevački zbor “Obala” iz Kopra, AKUD “Ivo Lola Ribar” iz Beograda i “Kapela Odak” iz Zagreba.

“Karakteristika ovogodišnjih učesnika je da sedam horova sačinjavaju učenici, studenti i ostali omladinci, a jedino tri hora su mješovite starosne dobi”, rekao je član organizacionog odbora Gojko Rađenović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Koordinator organizacionog odbora Mirko Glamočanin rekao je da je “Zlatna vila” festival takmičarskog karaktera republičkog i međunarodnog značaja.

zlatna vila 2014-organizacioni odbor 2“Podrška lokalne zajednice nije nikad izostala, ali moram reći da od Ministartsva /prosvjete i kulture Republike Srpske/ nemamo velike koristi. Oni ne prepoznaju značaj `Zlatne vile` iako je ona i njihovo čedo”, kazao je Glamočanin.

On je naveo da je ovogodišnji festival spoj horova sa velikom i dubokom tradicijom, referencama i velikim nagradama i mladih horova koji su za svoga postojanja od 10 do 15 godina osvojili gotovo sve što se osvojiti može.

“Konkurencija je velika i nema izrazitog favorita, a tome se svi radujemo”, dodao je Glamočanin.

Prema propozicijama, horovi su obavezni da u dvadesetminutnom nastupu izvedu pet kompozicija – djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru.

Za vrhunske domete u horskom pjevanju biće dodijeljena plaketa “Zlatna vila” i novčana nagrada od 5.000 KM, za hor koji osvoju nagradu publike predviđena je novčana nagrada od 1.500 KM, a žiri ima mogućnost dodijeliti pet posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja – najbolja izvedba savremenog, domaćeg i duhovnog žanra, najbolja izvedba djela starog majstora, te inovacija i virtuoznost u interpretaciji.

Nastupe horova ocjenjivaće stručni žiri u sastavu predsjednik Andrej Bursać iz Novog Sada i članovi Larisa Jaruckaja iz Petrograda i Ambrož Čopi iz Kopra.

U pratećem programu festivala profesor dirigovanja zagrebačke muzičke akademije Jasenka Ostojić održaće seminar za nastavnike muzičke kulture o temi “Dječiji hor – audicija, proba, koncert”.

Pokrovitelj ovogodišnje “Zlatne vile” je grad Prijedor koji je za ovu manifestaciju u budžetu predvidio 50.000 KM, a sponzor je NLB Razvojna banka.

SRNA