Amir Mahić, imam iz Kozarca kod Prijedora, izvinio se danas na hudbi pred islamskim vjernicima za govor tokom kojeg je srpskog svetitelja Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu – sektom.

Podsjećamo, Mahić je tokom službe na Savindan, 27. januara istakao da je Sveti Sava bio “veoma kontraverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvetitelj”.

Prijedorsko tužilaštvo tereti imama iz Kozarca za izazivanje mržnje

– Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek? To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta – rekao je Mahić.

Prema Mahićevim riječima “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”, a dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su nacionalizam i fašizam.

Islamska zajednica u BiH pokreće postupak protiv imama koji je Srpsku pravoslavnu crkvu nazvao sektom

Kako javljaju federalni mediji Islamska zajednica BiH pokrenuće disciplinski postupak protiv imama.

Islamska zajednica u BiH i njeni zvanični organi ne stoje iza ličnog stava glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amira Mahića, koji je Srpskoj pravoslavnoj crkvi pripisao sektaštvo, a Svetom Savi fašizam, i on će se morati javno o tome izjasniti pred disciplinskom komisijom Rijaseta.

Uvreda za srpski narod – imam Amir Mahić iz Kozarca Svetom Savi pripisao fašizam – VIDEO

Mahić će se o pomenutom događaju morati javno izjasniti pred disciplinskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, jer se, kako je navedeno, vjerska osjećanja ne smiju vrijeđati, saopšteno je iz Islamske zajednice.

– Iako je efendija Amir Mahić izvanredan imam, odgovoran i posvećen svom radu, s velikim ugledom i bez ijedne mrlje u svom djelovanju, on je morao biti svjestan činjenice da je javna ličnost i da njegove riječi imaju posebnu težinu i da se posebno vagaju – navedeno je u saopštenju Islamske zajednice.

RTRS