Povodom besramnih tvrdnji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu, Amira Mahića, izrečenih javno, 27. januara ove godine, na Savindan, kojima je na najgrublji način nastojao poniziti Svetog Savu i Srpsku Pravoslavnu Crkvu, SPC izražava žaljenje, nevjericu i povrijeđenost pomenutim činom kojim je na najgrublji način povrijedio osjećaje svih vjernika Srpske Pravoslavne Crkve, ali i svih građana Bosne i Hercogovine, kojima je stalo do mira, kulture življenja, te vjerske i nacionalne tolerancije.

U saopštenju SPC ističe se da je Amir Mahić, vjerski službenik Islamske zajednice, Svetog Savu nazvao je “takozvanom” i “veoma kontroverznom ličnošću”, imenujući svečevu prosvjetiteljsku misiju kao “notornu laž”.

– Tu se efendija Mahić nije zaustavio, već je izrekao tvrdnju da je na učenju Svetog Save “začeta jedna sekta – srpska pravoslavna sekta”, koja, po njemu, sa hrišćanstvom nema ništa. Glavni kozarački imam dalje je ustvrdio da su nacionalizam i fašizam “dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje”, te da je Sveti Sava “začetnik ideologije mržnje prema drugome”, kao i da su u svetosavlju “temelji genocida” – kaže se u saopštenju i dodaje da imajući na umu izrečene uvrede, zahtijevaju:

1. Da se Islamska vjerska zajednica u Bosni i Hercegovini izvini svim pravoslavnim vjernicima zbog nečuvenih uvreda efendije Mahića;

2. Da se Islamska zajednica ogradi od beskrupuloznih izjava efendije Mahića, koje ne priliče bilo kome, a ponajmanje jednom uticajnom vjerskom službeniku, kako bi javnost uvidjela da je sve izrečeno stav jednog neodgovornog pojedinca, a ne stav cjelokupne Islamske vjerske zajednice.

– Nadajući se da će ovo naše Saopštenje za javnost imati odjeka u rukovodstvu Islamske vjerske zajednice Bosne i Hercegovine, pozivamo sve vjernike, ali i sve građane, da ostanu mirni, suzdržani, ali i odlučni da istinom, ljubavlju i međusobnim poštovanjem sačuvaju dostojanstvo vjere kojoj pripadaju, ali i svih vjerskih zajednica koje egzistiraju u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopštenju SPC koji potpisuju mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop banjalučki Јefrem, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, episkop bihaćko-petrovački Sergije i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

RTRS
Foto – TANJUG