Prijedorskom Centru za socijalni rad tokom prošle godine je prijavljeno 159 slučajeva porodičnog ili rodno zasnovanog nasilja, što je za 27 više nego u 2021. godini, izjavila je socijalni radnik ove ustanove Dragana Grujičić.

Ona je navela da je smanjen broj djece prema kojoj je ispoljeno nasilje sa 21 u pretprošloj na 18 u prošloj godini, a kada je u pitanju nasilje počinjeno u prisustvu djece broj je povećan sa 138 na 140.

“Povećan je broj žrtava sa 144 na 164, a broj počinilaca nasilja sa 127 na 161. Smanjen je broj nasilja muškarca nad ženom u braku sa 47 na 36, dok je povećan broj slučajeva u kojima su počinilac i žrtva bivši partneri sa devet na 18”, rekla je Grujičićeva Srni.

Prema njenim riječima, u prošloj godini bila su tri slučaja seksualnog nasilja, a godinu prije nijedan.

“Uglavnom su počinioci lica starije životne dobi gdje postoji zdravstveni problem odnosno demencija MOPS usljed čega proradi nekontrolisani nagon. Ima toga dosta, ali se ne prijavljuje često, jer su uglavnom u pitanju supružnici gdje su djeca odrasla i ne žive s njima, gdje se žrtva često suzdržava od prijave”, pojasnila je Grujičićeva.

Ona kaže da je povećan broj prijava nasilja na relaciji svekar/svekrva – snaha, te da je lani to zabilježeno četiri puta, a 2021. nijednom, te ističe da se u praksi najčešće dešava da svekrva prema snahi ispoljava fizičko, a svekar verbalno nasilje.

“Lani smo imali i dva smještaja u sigurnu kuću, a ni 2021. ni 2020. takve vrste zbrinjavanja nismo imali. Broj naših prijava policiji povećan je sa 36 na 50, broj policijskih procjena rizika sa 46 na 61, a broj slučajeva nasilja među emotivnim partnerima, bivšim i sadašnjim, bez obzira na to da li su ikada dijelili domaćinstvo ili nisu, sa dva na sedam, gdje se nerijetko dešava da su oboje i počinioci i žrtve i da se sukobi dešavaju kada su u alkoholisanom stanju”, dodala je Grujičićeva.

Ona je rekla da je Osnovni sud u Prijedoru izrekao hitne mjere zaštite u četiri slučaja, i to u dva od dva koje je zahtijevao ovaj centar i u dva od tri koje je zahtijevala Policijska uprava Prijedor.

SRNA
Foto – ilustracija