Svako kulturno-umjetničko društvo ima svog miljenika, a u “Kozari” je to Jakša Stakić.

Petogodišnji dječak, koji u narodnim igrama ne zaostaje za svojim drugarima iz društva, folklor igra kao veliki i raduje se svakom nastupu.

“Volim da igram Vlaške igre i lijepo mi je sa drugarima. Folklor sam naučio da igram uz moju sestru”, rekao je Jakša i pozvao svoje vršnjake da dođu u KUD “Kozara” da igraju zajedno.

Na probama je redovan, ali i vrlo ozbiljan.

Za peti rođendan poželio je narodnu nošnju.

Želja mu se ostvarila, a narodna nošnja krojena je baš po njegovoj mjeri.

Rame uz rame sa sestrom Janom i drugarima iz društva, svakom danom uči nove korake.

Ovaj talentovani dječak pažnju privlači na svakom nastupu “Kozare”.

Sa ansamblom u kojem je naučio prve korake dosad je nastupao u Srbiji, Sloveniji i Rumuniji.

“Jakša je sa tri godine počeo da dolazi na probe. Upijao je sve što radimo na probama i brzo je napredovao. Sada Jakša igra u dvije grupe, dječijoj i srednjoj grupi, sa djecom koja su duplo i više starija od njega. Na koncertima svi su oduševljeni, a on se nekako nosi sa svim tim. Redovan je na probama i vrlo aktivan, on želi i voli da igra”, kaže Sofija Pačariz, pomoćni koreograf u KUD-u “Kozara”.

Ponos ne krije ni djed Mladen. Drago mu je, kaže, što su i njegovi unuci zaigrali u društvu koje godinama vodi. Što vole narodnu igru i pjesmu i njeguju tradiciju.

“Uz njega imam još dvije unuke koje igraju folklor. Poslije svakog koncerta ja oplačem, ali to su suze radosnice. Ponosan sam, a i duša mi je puna. Drago mi je što ta djeca vole folklor, što se druže, što su aktivni, što idu nekim lijepim putem i samo bih im poželio da ne skreću sa tog puta”, kaže Mladen Stakić, predsjednik KUD-a “Kozara”.

Prijalo nam je druženje sa Jakšom i ostavili smo ga uz želju da sa lakoćom uči nove koreografije, željno iščekujući novi koncert KUD-a “Kozara”, na kojem sigurno nećemo štedjeti dlanove. Jer, priznaćete, ovaj mališa zaslužuje najveći aplauz.

Kulturno-umjetničko društvo “Kozara” osnovano je 6. decembra 1974. godine.

Članovi ovog društva predstavljali su naš grad i našu zemlju na međunarodnim folklornim festivalima u Češkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, Bugarskoj i više puta u Srbiji.

Učesnici su svih značajnijih manifestacija u našem gradu i regiji i organizatori brojnih koncerata i etno-manifestacija.

KUD “Kozara” ponosan je na tradicionalni Međunarodni folklorni festival “Kozara i prijatelji”, koji organizuje od 2014. godine.

kozarski.com