Draško Trkulja iz Prijedora završio je u pritvoru nakon što je kako tvrdi, branio prava i čast svoje supruge koja je bila otpuštena sa posla u jednom butiku.

Revoltiran odnosom vlasnice butika i njenog sina, jer su odbijali da isplate ugovorenu platu njegovoj supruzi, te izgovorenih riječi koje su ocijenjene kao ozbiljna prijetnja i ugrožavanje sigurnosti, Trkulja je završio iza rešetaka.

Ono što ovaj slučaj izdvaja od drugih, jeste da je nakon podizanja optužnice Osnovni sud u Prijedoru produžio pritvor Trkulji zbog krivičnog djela koje uopšte nije bilo navedeno u optužnici.

Nepravdu prema ovom Prijedorčaninu kada je u pitanju pritvor, ispravio je Okružni sud u Prijedoru, čije rješenje je otkrilo nezapamćenu pravnu nebulozu i propust suda koji je Trkulju planirao zadržati u pritvoru.

Propusti suda

Naime, Okružni sud u Prijedoru nakon što je Trkulja preko advokata Aleksandra Jokića iz Banjaluke uputio žabu, potvrđuje da je prvostepeni sud napravio očigledne propuste prilikom određivanja mjere pritvora.

Tako se između ostalog, u rješenju okružnog suda ističe da je Trkulji produžen pritvor zbog bojazni da će počiniti krivično djelo oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari, a ovo krivično djelo nije ni bilo navedeno u optužnici, obzirom da se Trkulja teretio za ugrožavanje sigurnosti.

Okružni sud konstatuje da tužilac nije dostavio nijedan dokaz za ovo krivično djelo, niti je utvrđivana osnovana sumnja.

– Iz obrazloženja pobijanog rješenja stiče se utisak da prvostepeni sud na osnovu navoda optuženog „da će napraviti štetu od 100.000 maraka“ iz Krivičnog zakonika RS bira djelo koje zadovoljava zakonsku formulaciju u pogledu propisane kazne od tri godine s obzirom da djelo koje je optuženom stavljeno na teret predmetnom optužnicom i u odnosu na koje je utvrđivana osnovana sumnja, tu formulaciju ne ispunjava (jer je za predmetno djelo ugrožavanje sigurnosti zaprijećena kazna zatvora do dvije godine) pa na taj način nalazi postojanje pritvorskog razloga po tački v, a što je po stavu ovog suda nedopustivo postupanje- navodi se u obrazloženju Okružnog suda u Prijedoru.

Ovaj sud tako ocjenjuje apsolutno neprihvatljivim navođenje novog krivičnog djela koje nije ni navedeno u optužnici.

Trkulja je za Srpskainfo ispričao kako se njegova supruga 24. maja ove godine zaposlila u butiku u Prijedoru uz dogovor da će joj plata biti 1.000 maraka sa doprinosima.

Uslovi rada

– O kakvim uslovima se radilo govori da je jedan od njih bio da moja supruga ne smije ostane trudna. Ugovoreno radno vrijeme bilo je šest časova, a radila je sedam časova, a vikendom i osam časova. Sandra je radila od 24. maja do 2. jula ove godine kada je gazdarica došla u butik pred kraj radnog vremena i rekla joj da više neće raditi, jer se navodno vratila stara radnica. Tada je Sandri dala kovertu u kojoj se nalazilo svega 550 maraka, tačnije trećinu od onoga što je trebalo biti isplaćeno- ispričao je Trkulja.

Revoltirani mizernom platom, nepoštovanjem dogovora i odnosom poslodavca uopšte, Trkulja i supruga su vratili kovertu s novcem, nadajući se da će vlasnica uvidjeti grešku i sama ispraviti nepravdu.

Nekoliko dana kasnije, kako priča Trkulja, sin vlasnice butika je poslao iznos od 900 maraka koji Trkulja i njegova supruga takođe odbijaju.

Priča da je nakon nove koverte otišao sa suprugom u butik i razgovarao sa vlasnicom, te je navodno dobio obećanje da će biti isplaćen dogovoreni iznos, ali se tada u cijelu priču umješao sin vlasnice.

Tri dana kasnije Trkulja je prijavljen policiji zbog prijetnji i vrijeđanja.

– Nakon poziva inspektora revoltiran sam otišao u butik i rekao da ću vlasnici napraviti štetu od 100.000 maraka, misleći na inspekcije koje će joj zakucati na vrata i pisati kazne po raznim osnovama zbog kršenja prava radnika – objašnjava Trkulja.

Ipak, svega sat vremena kasnije, Trkulju su kako kaže, na ulici presreli policajci i uhapsili.

Ne vjerujući šta se dešava, Trkulja se u rekordnom vremenu našao u jednomjesečnom pritvoru.

– Tužilac mi je tokom saslušanja dobacila i upitala me da li sam ja svjestan kako je moja žena radila na crno i kako je i zbog toga može optužiti. Nisam mogao vjerovati šta mi govori, pa šta je sa vlasnicom koja je zaposlila na crno – pitao se Trkulja koji svoje ogorčenje nije skrivao ni tokom saslušanja.

OPTUŽNICA
U optužnici Okružnog javnog tužilaštva Prijedor navodi se da se Draško Trkulja 25. jula ove godine oko 12 časova u trgovačkoj radnji „Torzokom“ d.o.o. u Prijedoru obratio povišenim tonom radnici rekavši „Gdje je Zorka Torbica ? Došao sam da vidim kad misli mojoj ženi isplatiti platu koju je zaradila? Trebaju mene da pitaju koliko da plate moju ženu, bolje im je da im ja ne dolazim gore, sve ću im polupati, bojim se popeti gore, istući ću staru ženu!“, nakon čega se u pratnji svoje supruge Sandre D. uputio u lovačku radnju „Torzokom“ d.o.o. U ovoj radnji kako se navodi u optužnici, Trkulja je razgovarao sa Zorkom Torbicom insistirajući da se njegovoj supruzi isplati 1.500 maraka. Torbica nije pristala na to, pa je Trkulja zaprijetio „Vidjećete vi, kajaćete se i moliti boga što niste isplatili 1.500 maraka“, što je kod oštećene izazvalo strah i ugroženost za vlastiti život zbog čega je navedene prijetnje prijavila Policijskoj upravi Prijedor.
Nakon saslušanja u policiji 4. avgusta ove godine, Trkulja je prema navodima iz optužnice, ponovo otišao u trgovačku radnju „Torzokom“ i rekao Zorici „Napraviću ti štetu od 100.000 maraka nećeš biti ni svjesna šta će se događati“.

srpskainfo.com