Centar za socijalni rad Prijedor pozvao je sugrađane da se upoznaju o konceptu hraniteljstva koji je na ovim prostorima relativno nov u oblasti zaštite djece.

Pravnik u timu za hraniteljstvo ovog centra Gospa Sajak Štikovac najavila je da će ovogodišnja Nedjelja djeteta biti posvećena promociji hraniteljstva kako bi centar dobio što veću bazu potencijalnih hraniteljskih porodica i tako imao veće mogućnosti prilikom odabira.

“Pozivam sugrađane koji su zainteresovani ili poznaju nekoga ko ima želju, volju i mogućnost da bude hraniteljska porodica, da ga uputi u Centar za socijalni rad gdje može dobiti informacije o procedurama”, rekla je Sajak Štikovac na sjednici Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora.

Ona je podsjetila da je pojam hraniteljstva nedovoljno poznat, da mu je cilj deinstitucionalizacija odnosno smještaj u porodice one djece koja su bez roditeljskog staranja, koja su izmještena iz svojih porodica zbog zanemarivanja i koja su smještena u domove.

“Preporuka Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je da promovišemo hraniteljstvo kad god imamo priliku za to. Humanitarni aspekt je što zbrinjavate dijete koje je u potrebi, a ekonomski što za to imate naknadu”, poručila je Štikovčeva.

Ona je navela da u Prijedoru naknada iznosi oko 670 KM mjesečno po djetetu, da je Prijedor jedan od rijetkih lokalnih zajednica koja isplaćuje maksimalnu naknadu, a da postoje i inicijative da se primocima naknada za hraniteljstvo uplaćuju i porezi i doprinosi i da im ide radni staž.

“Mi imamo više od desetoro djece u domu `Rada Vranješević` u Banjaluci iz Prijedora. Prije par mjeseci imali smo čak 17, ali se radilo o dvije porodice sa po petero ili više djece izuzetih iz porodica zbog zanemarivanja, gdje je teško očekivati da se svi mogu zbrinuti u jednu hraniteljsku porodicu, ali je i potrebna velika odgovornost kako ih razdvojiti”, istakla je ona.

Za hraniteljske porodice propisani su uslovi i kriterijumi, kao i procedura utvrđivanja podudarnosti između porodice i korisnika, za šta je Centar za socijani rad stručno osposobljen.

Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora savjetodavno je tijelo koje čine predstavnici dvadesetak institucija i organizacija i koje se sastaje svaka dva mjeseca.

SRNA