Posao doktora svakodnevni je izazov. To potvrđuje i nesvakidašnji slučaj, nedavno zabilježen u Bolnici “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru, kada je doktor Dario Dodoš, specijalista opšte hirurgije, iz stomaka pacijentice operativnim putem odstranio tumor težak oko deset kilograma. Dodoš pojašnjava da se radilo o benignom tumoru i da je pacijentkinja nakon ove operacije potpuno izliječena.

“Pacijentkinja se javila u kasnim popodnevnim satima. Bolovi su bili u trbuhu. Trbuh je bio izuzetno napiren. Primili smo ženu na odjel, uradili smo kompletnu dijagnostičku obradu, ultrazvuk, CT i u opštoj anesteziji urađena je operacija. Izvadili smo tumor težak skoro 10 kilograma. Nakon histološkog nalaza utvrđeno je da se radi o benignom tumoru, što je vrlo dobro i što znači da je pacijentkinja potpuno izliječena”, priča Dodoš.

Operacije poput vađenja tumora od 10 kilograma ne bilježe se često. U ovom slučaju operacija je trajala 40 minuta, a prema procjenama stručnjaka potrebno je nekoliko godina kako bi se dostigla tolika težina tumora i osjetile određene tegobe.

“Meni je ovo šesta operacija sa ovakvim tumorom. Moram reći da su ostali bili nešto manji, ali ne mnogo. Najmanji je imao preko pet kilograma. To su promjene koje relativno dugo rastu, po nekim procjenama i nekoliko godina da bi pacijenti osjetili neke tegobe”, dodaje Dodoš.

Ljekari savjetuju što češće preventivne preglede. Naročito kod osoba preko 40 godina. Njima preporučuju jednom godišnje ultrazvuk stomaka, a svakih pet godina kolonoskopiju i gastroskopiju.

kozarski.com