U jednoj izjavi na temu prodaje RŽR „Ljubija“ o čemu je rekao otprilike pola rečenice, resorni ministar Petar Đokić je uspio da se ispriča o odlučnoj borbi Republike Srpske protiv klimatskih promjena, rekao je Miodrag Deretić, predsjednik Gradskog odbora PDP Prijedor i član Predsjedništva PDP.

Uzgred rečeno, ni to nije istina, dok mu je neuspješni pokušaj skretanja pažnje sa, već je veoma izvjesno, kriminalne prodaje „Ljubije“ još dublje ukopavanje i potvrda da je ovaj potez režima veoma štetan po interese Republike Srpske, poručio je Deretić.

On kaže da ni Đokić, niti iko iz Vlade, ni srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je, vrlo vjerovatno, i ugovarao ovaj sumnjivi posao, nisu odgovorili na pitanja koja javnost postavlja već skoro mjesec dana.

– Ko stoji iza firme “American-Canadian Consortium SE-GEDC Corp.”, koja se nalazi na njujorškoj adresi firme koja izdaje kancelarije na sat, mjesec, dva mjeseca ili virtuelno, nema ni svoje sjedište, nego unajmljuje od druge firme sekretaricu, eventualno sto i stolicu, na kratki period, a osnovana je tek prošle godine? Kakve veze sa tom firmom ima kontroverzni Dodikov prijatelj Zotov? Kako će virtuelna firma uložiti preko 50 miliona KM i kakva je budućnost „Ljubije“ kada takvo preduzeće preuzme većinski udio u našem preduzeću? Kakva je budućnost Prijedora, čija je „Ljubija“ žila kucavica preko stotinu godina? Da li ćete do izbora, ako vam se pojavi neki fantomski investitor, prodati i Prijedor, jer eto, režim se osilio i možu mu se – pita Deretić.

On poziva Đokića da odgovori na navedena pitanja.

– Ministre, i vi ste odgovorno lice i odgovarate narodu. Nemojte opet biti saučesnik u uništavanju naših prirodnih resursa. Podsjetiću vas, niti jedna vlast, niti jedna fotelja nije vječna, ali od kada je svijeta i vijeka postojao je i postojaće institut odgovornosti i institut sankcija. Sada politički odgovarate narodu, nemojte da budete jedan od onih koji će odgovarati i krivično. A takvih će, kada u oktobru padne režim, biti mnogo – poručio je Deretić.

srpskainfo.com