Policijskoj upravi Prijedor 22.02.2022. godine prijavljeno je da je 18. februara u mjestu Sokolište opština Novi Grad došlo do požara u borovoj šumi privatnog vlasništva usljed čega je izgorjelo na desetine borovih stabala.

Izrvšenim uviđajem te preduzetim mjerama i radnjama utvrđeno je da je požar izazvao LJ.A. iz Sokolišta paleći korov i nisko rastinje na parceli u blizini borove šume usljed čega je došlo do nekontrolisanog širenja vatre.

Na ovaj način LJ.A. je počinio krivično djelo „Izazivanje opšte opasnosti“ i protiv istog će nadležnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve građane da pripremanje poljoprivrednih parcela i uređenje imanja obavljaju za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama gdje vatru mogu kontrolisati.

Podjećamo da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja Vatrogasno – spasilačkih jedinica, a propisana je i obaveza preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

U slučaju nekontrolisanog požara potrebno je odmah pozvati vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122.

PU Prijedor
Foto – ilustracija