os branko radicevic-pripremni programGrad Prijedor podržao je pripremni program za predškolce u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Petrovu kod Prijedora, rekla je direktor ove obrazovne ustanove Milosava Pranić.

„Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedilo je radnika, namještaj i didaktiku, dok je Odjeljenje za društvene djelatnosti grada Prijedora odobrilo dodatna sredstva za pokrivanje putnog troška za radnika s obzirom da je u pitanju seoska škola udaljena od grada“, kazala je Pranić.

Ona je navela da je u pripremni program upisano 26 djece.

„Program je za roditelje besplatan. Dobili smo savremeno opremljeno učionicu, igračke i didaktički materijal. Djeca treba da donose vodu od kuće pošto voda u školi nije za piće, a užinu mogu kupovati u školskoj kuhinji ili je takođe donositi od kuće“, istakla je Pranić.

U pripremni program u centralnoj školi u Petrovu boraviće i mališani koji će na jesen krenuti u prve razrede u područnim školama u selima Rakelići, Miljakovci i Pejići.

„Ovo je škola u kojoj se ne plače. Imali smo prigodnu priredbu i sastanak sa roditeljima i sa mališanima i pokazali smo im šta će sve imati u svojoj učionici, tako da oni sada jedva čekaju ponedjeljak“, dodala je Pranić.

Osim u Petrovu, pripremni program za predškolce izvodiće se i u školama „Branko Ćopić“ – u centralnoj i u područnoj u Gomjenici, „Vuk Karadžić“ u Omarskoj, „Kozarac“ u Kozarcu i „Ćirilo i Metodije“ u Trnopolju.

U svim školama program je besplatan, dok za isti program u Dječijem vrtiću „Radost“ roditelji plaćaju 40 KM mjesečno. Vršilac direktora vrtića Dušanka Božić nije odgovorila na pitanje da li se obratila gradskoj upravi za podršku ovom programu kako bi roditelji bili oslobođeni plaćanja u skaldu sa zakonom i kako djeca koja program pohađaju u vrtiću ne bi bila diskriminisana u odnosu na vršnjake u školama.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da škole u Republici Srpskoj, koje provode program predškolske pripreme za buduće prvačiće, ne smiju naplaćivati participaciju od roditelja čija djeca učestvuju u programu.

„S druge strane, finansiranje vrtića je u nadležnosti lokalnih zajednica, a ne Ministarstva, i neke lokalne zajednice u Republici Srpskoj mogu, a neke ne mogu snositi dodatne troškove koje ovaj program nosi“, rekao je Malešević.

On je naglasio da Ministarstvo zajedno sa donatorima snosi troškove rada vaspitača i didaktičkih sredstava i u školama i u vrtićima počev od 2. marta do 29. maja ove godine.

K.Panić