vikend akcija skijanjaPlaninarsko skijaško društvo “LJubijski rudar” iz Prijedora pozvalo je ljubitelje skijanja da za predstojeći vikend iskoriste snižene cijene ski-pasa i iznajmljivanja skijaške opreme na Kozari.

“U subotu i nedjelju, 28. februara i 1. marta, cijene najma opreme i karata za transport niže su za 20 do 40 odsto, a visina snijega na Kozari je oko 40 centimetara”, poručuju iz “LJubijskog rudara”, udruženja koje upravlja skijalištima na Kozari.

Dnevni ski-pas u ova dva dana koštaće 12 KM, poludnevni osam KM, a noćni 10 KM za odrasle, dok će dnevni ski-pas za djecu koštati osam KM, a poludnevni pet. Dnevni najam opreme koštaće 10 KM.

U skijališta na Kozari od 2000. godine, kada je osnovano Planinarsko skijaško društvo “LJubijski rudar”, uloženo je više od 400.000 KM. Veliku stazu prati lift tipa kapaciteta 900 skijaša na sat, a malu stazu bebi lift kapaciteta 300 skijaša na sat.

Društvo je 2013. godine kandidovalo izgradnju nove skijaške staze na javni konkurs za finansiranje projekata za razvoj turizma Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Ski-staza “Kozara dva” koštala bi oko 130.000 KM, udvostručila postojeće kapacitete na Kozari i riješila problem vertikalnog transporta, budući da je najveća zamjerka skijaša to što se dugo čeka na red za ski-lift.

Nova staza bila bi duža od postojeće i spadala bi u kategorije lakih, a imala bi ski-lift tipa “sidro” kapaciteta 600 do 800 skijaša na sat. Bila bi pogodna i za školsku djecu i omladinu, za početnike i rekreativce, za ski-klubove i škole skijanja.

Postojeću malu stazu potrebno je produžiti za 50 do 100 metara i pravilno je profilisati u oblik lijevka, te postaviti ski-lift na drugu stranu, što će je učiniti daleko funkcionalnijom nego što je sada, navode iz “LJubijskog rudara”.

Skijalište na Kozari ima dva ratraka za utabavanje snijega, jezero i opremu za vještačko osnježavanje staza, rasvjetu za noćno skijanje, ski-servis i ski-rental sa oko stotinu kompleta opreme za skijanje.

Projekat “Kozara dva” izradio je Institut za građevinarstvo Banjaluka, predviđen je i prostornim planom Republike Srpske i posebnim prostornim planom Nacionalnog parka “Kozara”, a, s obzirom da je riječ o teritoriji nacionalnog parka, zeleno svjetlo za ovaj projekat dao je i Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Načelnici devet lokalnih zajednica koje gravitiraju Kozari, a u kojima živi oko pola miliona stanovnika, potpisali su 2002. godine Deklaraciju o razvoju Kozare.

SRNA