srna-ljiljana babic-ukrajinci“Ukrajinska nacionalna manjina u gradu Prijedoru” projekat je koji će se u narednih godinu dana provoditi u gradu na Sani, a koji s 18.000 evra finansiraju Savjet Evrope i Evropska unija u okviru zajedničkog projekta “Promovisanje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoističnoj Evropi”.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora LJiljana Babić rekla je da je cilj projekta poboljšati položaj manjina u različitim oblastima, od kulture, preko obrazovanja do učešća u različitim nivoima vlasti.

“Biće opremljena fono laboratorija u Osnovnoj školi `Ćirilo i Metodije` u Trnopolju da bi djeca mogla da izučavaju ukrajinski jezik, a koja će se moći koristiti i za učenje drugih stranih jezika”, istakla je Babićeva.

Ona je dodala da je jedan od važnih segmenata projekta i promovisanje na lokalnoj televiziji ukrajinske i drugih nacionalnih manjina koje žive na području Prijedora.

“Dijelom će biti obnovljena narodna nošnja ukrajinske nacionalne manjine i instrumenti koji su neophodni za rad Udruženja `Kozak`, a planirano je i postavljanje dvojezičnih putokaza u Trnopolju, kojima će se označiti znamenitosti Ukrajinaca na tom području, kao i stipendiranje dva učenika ili studenta ukrajinske nacionalne manjine”, dodala je Babićeva.

Učešće grada Prijedora je deset odsto od ukupne vrijednosti projekta.

SRNA