Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović saopštio je večeras da je nakon konsultacija sa direktoricom vrtića “Radost” Gordanom Jekić postignuta saglasnost da svi vrtićki objekti sutra rade.

“Iako se danas dogodio zemljotres koji se u znatnoj mjeri osjetio i u našem gradu i uznemirio građane, nakon više konsultacija saglasili smo se da je riječ o prizemnim objektima i da roditelji koji imaju potrebu mogu sutra dovesti djecu u vrtić”, rekao je Pavlović i dodao da je roditeljima koji nemaju prijeke potrebe preporučeno da djecu ne dovode u vrtić.

Pavlović je naveo da će biti preduzete sve potrebne mjere priprivanosti o čemu je postignut dogovor i sa pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

Današnji zemljotres desio se u vrijeme kada djeca u vrtiću spavaju, pa su vaspitačice i drugo osoblje vrtića budili djecu, na brzinu ih oblačili i obuvali i izvodili napolje u dvorišta u kojem se nalazi i više starih stabala.

Roditeljima je poslata poruka da što prije dođu po djecu, a neki od njih su pritekli u pomoć i radnicima vrtića.

“Od ovoga ćemo se teško oporaviti. Nikad težu odluku vaspitač nije imao – koje dijete prvo probuditi i odakle krenuti. Kada vam u takvoj situaciji dođe i roditelj da pomogne oko djece, to su tek momenti koji se ne zaboravljaju”, rekla je vaspitačica mlađe vrtićke grupe Biljana Pavlović.

Za sutra su radnici dobili instrukcije da sva vrata unutar objekta budu otključana, a sve spoljašne kapije zaključane, te da nema spavanja i da nije potrebno prezuvati djecu kako bi se što prije izvela napolje, ukoliko se ponovi situacija.

“Danas je u vrtiću u posjetio bio Deda Mraz i to je dan kada su djeca posebno srećna. Ali radni dan nam se završio tako da je teško ikome više bilo do paketića”, dodala je Pavlovićeva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske preporučilo je danas kriznim štabovima u jedinicama lokalne samouprave koje su bliže epicentru zemljotresa da obustave rad predškolskih ustanova.

SRNA