U fokusu Grada Prijedora oduvijek je bila ekonomija i preduzeća koja se bave proizvodnjom – rekao je Dragutin Rodić, šef Stručne službe gradonačelnika Prijedora prilikom posjete preduzećima “Austronet” u Kozarcu i “Eko sirovina” u Bistrici.

– “Austronet” iz Kozarca je primjer vrlo uspješnog preduzeća u Prijedoru – rekao je Rodić ističući da je ono od svog osnivanja 2008. godine, do danas vrlo uznapredovalo i kako se moglo čuti preuzel vodeću ulogu u kompaniji čije je sjedište u Austriji.

-Kao što smo mogli čuti i uvjeriti se na licu mjesta ovdje je zaposleno preko 130 radnika, a 96 posto proizvodnje se izvozi u EU. Ono što ja planiram i želim je da se saradnja gradske uprave i ovakvih preduzeća podigne na viši nivo- rekao je Rodić.

Enes Kahrimanović, direktor preduzeća “Austronet”, istakao je da je pokretanjem internet prodaje znatno povećana potražnja za njihovim proizvodima od cerada do raznih zaštitnih mreža i vrtnih garnitura.

-Proizvodnja” Austroneta” se bazira na 96 odstotnom izvozu prema EU, pogotovo u posljednje vrijeme od kako nam je aktuelna internet prodaja i kako smo organizovali vlastitu brzu poštu do austrijske granice- rekao je Kahrimanović najavljujući od početka iduće godine nova zapošljavanja u ovoj firmi.

Uvijek ću podržati ljude koji imaju određenu viziju i ideju kao što je to slučaj i sa “Eko sirovinom” u Bistrici, jer to je budućnost ovih prostora – poručio je Rodić dodajući da je riječ o preduzeću koje se bavi otkupom sekundarnih sirovina i jedini je otkupljivač elektronskog otpada u Republici Srpskoj.

-Ove privredne djelatnosti malih i srednjih preduzeća imaće značajan uticaj na razvoj ekonomije Prijedora i ono što je za nas najbitije povećanje zapošljavanja – rekao je Rodić dodajući da će se kao gradonačelnik zalagati da se administarativne barijere smanje na što je moguće najmanji nivo kako bi se olakšalo investitorima za otvaranje novih proizvodnih pogona.

Rodić je istakao da je cilj njegovih posjeta prijedorskim preduzećima želja za dodatnim informacijama, šta je to još potrebno učiniti kako bi oni mogli da napreduju i sutra zaposle veći broj radnika.

RTV PD – Kozarski vjesnik

*zakupljeni sadržaj*