Grad Prijedor prva je lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja će stipendirati studente drugog i trećeg ciklusa akademskih studija, i to već od ove akademske godine, najavio je šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i NVO grada Prijedora Stevica Dronjak.

Konkurs će biti raspisan idućeg mjeseca, nakon jesenjih ispitnih rokova, zajedno sa konkursom za studente prvog ciklusa, a do tada će biti objavljen i Pravilnik o dodjeli stipendija studentima drugog i trećeg ciklusa studija na univerzitetima u Republici Srpskoj, BiH i visokoškolskim ustanovama u inostranstvu kojeg je donio gradonačelnik.

“Kriterijumi su strogi jer na ovaj način želimo da stimulišemo najbolje od najboljih. Za ovu akademsku godinu predviđeno je 10 stipendija po 3.000 KM jednokratno za drugi ciklus i 10 stipendija od po 5.000 KM jednokratno za treći ciklus, a i ubuduće iznos i broj stipendija za svaku akademsku godinu utvrđuje gradonačelnik na osnovu raspoloživih sredstava u budžetu grada”, rekao je Dronjak danas Srni.

Kriterijumi za vrednovanje prijava za stipendiranje studenata su prosječna ocjena studenta sa prethodnog ciklusa studija, rang visokoškolske ustanove na Tompsonovoj ili Šangajskoj rang-listi za studente koji studiraju u inostranstvu i ostvareni rezultati studenta u nauci, umjetnosti i inovatorstvu za koje je način bodovanja preciziran u prilogu ovog pravilnika.

Prošle sedmice grad je raspisao javni konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola za školsku 2020/2021. godinu.

“Kada budemo imali ukupan broj i za učenike i za studente, razmotrićemo mogućnost povećanja mjesečnog iznosa stipendija koje sada iznose 70 KM za učenike i 120 KM za studente tokom 10 mjeseci u godini”, najavio je Dronjak.

U budžetu grada za ovu godinu stavka za đačke i studentske stipendije je 700.000 KM, a plan je da se za iduću godinu uveća na 800.000 KM.

SRNA