NJemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ darovalo je danas Mašinskoj školi Prijedor dva 3D štampača i 60 kilograma pratećeg potrošnog materijala za štampač, a u okviru projekta “Stručno obrazovanje u BiH”.

Direktorica škole Dijana Šobot rekla je da je vrijednost donacije 8.500 KM i da će oprema doprinijeti jačanju kompetencija učenika i nastavnika, a time i kvaliteta škole, što je svima cilj.

“Oprema će se koristiti u redovnoj nastavi i u vannastavnim aktivnostima, a odmah na početku učenici i profesori naše škole radiće na izradi vizira koje ćemo donirati zdravstvenim ustanovama grada Prijedora i na taj način dati doprinos u borbi protiv pandemije virusa korona”, rekla je Šobotova.

Danijel Radić iz banjalučke kancelarije GIZ-a rekao je da je Mašinska škola Prijedor jedna od partnerskih škola u projektu “Stručno obrazovanje u BiH” koji sufinansiraju Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj NJemačke i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a realizuje GIZ.

Ovi tri de štampači i filament odnosno potrošni materijal donacija su Ministarstva vanjskih poslova NJemačke posredstvom Ambasade NJemačke u BiH, a podijeljeni su svim partnerskim školama i ukupna vrijednost donirane opreme je oko 40.000 KM”, naveo je Radić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković zahvalio se vladama NJemačke i Švajcarske na vrijednom poklonu koji će đacima Mašinske škole pomoći da stiču znanja u novim tehnologijama koja se već primjenjuju u industriji i u raznim drugim segmentima života.

www.prijedorgrad.org