komarica-salihovic-istragaGlavni tužilac BiH Goran Salihović upoznao je banjalučkog biskupa Franju Komaricu sa aktivnostima Tužilaštva BiH na rasvjetljavanju ratnih zločina počinjenih nad sveštenicima Banjalučke biskupije Ivanom Grgićem iz Ravske, te Ratkom Grgićem i Tomislavom Matanovićem iz Prijedora, koji su ubijeni 1992. i 1995. godine.

Salihović je rekao da će uskoro biti formiran tim tužilaca i istražilaca, koji rade na predmetima ratnih zločina na području Prijedora, da bi se fokusirali na otkrivanje počinilaca ovih zločina, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Glavni tužilac BiH upoznao je biskupa Komaricu da se ulažu veliki napori u pravcu podizanja optužnice za ratni zločin u Briševu kod Prijedora, gdje je u julu 1992. godine u jednom danu ubijeno više od 60 žrtava hrvatske nacionalniosti, cjelokupno stanovništvo protjerano ili odvedeno u prijedorske logore, a imovina opljačkana i popaljena.

Salihović je rekao da Tužilaštvo BiH intenzivno radi na mnogim predmetima ratnih zločina, te da se u narednom periodu mogu očekivati rezultati i procesuiranje odgovornih.

Biskup Komarica je izrazio nadu da će ovi zločini uskoro biti rasvijetljeni i da će ubistva nedužnih sveštenika i civila iz Briševa biti kažnjena, što bi bio korak ka jačanju vladavine prava, mira i pomirenja među narodima.

On je pružio podršku Tužilaštvu BiH u radu na utvrđivanju istine i kažnjavanju ratnih zločina.

Tekst – SRNA
Foto – Banjalučka biskupija