U Policijskoj upravi Prijedor održana je redovna konferencija za novinare na kojoj su rezultate rada za mjesec jul tekuće godine, prezentovali načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović i načelnik Sektora policije Mario Milašin.

Načelnik Vujanović je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor, održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti.

U mjesecu julu ukupno je evidentirano 90 krivičnih djela, od čega 29 po nepoznatom izvršiocu ili 32% od ukupno evidentiranih. Ukupna rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 91%, a rasvjetljenost krivičnih djela izvršenih po nepoznatom počiniocu iznosi 73%.

U izvještajnom periodu evidentirano je jedno krivično djelo ubistva u pokušaju, za koje je osumnjičeni lišen slobode i uz izvještaj o krivičnom djelu predat nadležnom tužilaštvu. U julu mjesecu izvršeno je i jedno krivično djelo razbojništva nad radnikom benzinske pumpe.

U mjesecu julu na području PU Prijedor, kontrolisano je i evidentirano 119 ilegalnih migranata, dok ih je u istom periodu prošle godine evidentirano 100.

Načelnik Policijske uprave naglasio je da su, u julu mjesecu ove godine, intenziviranjem rada ulične redukcije zloupotrebe narkotičkih sredstava, ostvareni dobri rezultati. U izvještajnom periodu evidentirana su četiri krivična djela i sedam prekršaja iz ove oblasti, što je za šest prekršaja više u odnosu na uporedni period prošle godine. U okviru akcije „Plantaža 2020“ pronađeno je 15 stabljika konoplje, dok je od 9 lica izvršeno oduzimanje opojne droge. Tokom aktivnosti na suzbijanju prodaje narkotičkih sredstava pronađena je i oduzeta i određena količina oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović je rekao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta, evidentirano sedam krivičnih djela, čijim je izvršenjem pričinjena materijalna šteta u iznosu oko 70.000,00 KM.

Tokom jula mjeseca iz oblasti javnog reda i mira evidentirano je 66 prekršaja ili 18% manje u odnosu na uporedni period prošle godine i u tom segmentu održano je stabilno stanje.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Prijedor Mario Milašin rekao je da je iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano ukupno 89 saobraćajnih nezgoda, što je za oko 12% manje u odnosu na uporedni period. Saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima, u julu mjesecu, nije bilo.

Načelnik Milašin rekao je da je Policijska uprava Prijedor, tokom jula mjeseca, u okviru preventivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“ sprovela niz aktivnosti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, što će se nastaviti i u narednom periodu, te je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise.

PU Prijedor