Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije Zoran Antić izjavio je danas da je Kozara startiše Srba u Drugom svjetskom ratu i simbol otpora, stradanja i borbe srpskog naroda za opstanak.

“Ni kovid-19, ni bilo šta nas ne može spriječiti da budemo zajedno sa našim narodom u Republici Srpskoj”, rekao je Antić novinarima na Mrakovici gdje se danas obilježava 78 godina od Bitke na Kozari.

On je naveo da je srpski narod u 18, 19. i 20. vijeku dao mnogo žrtava u borbi za slobodu, a protiv svih onih koji su željeli da Srbi nestanu na ovim prostorima.

“Kada govore o tome da smo mi genocidni, naprotiv, genocid je izvršen nad srpskim narodom, srpski narod je najviše stradao i svi su dužni da poštuju srpske žrtve”, rekao je Antić.

On je najavio da će se Vlada Srbije truditi da zajedno sa Vladom Srpske na svim mogućim mjestima, na svakom kamenu, obilježimo stradanje bilo kojeg srpskog borca i civila i nedužnog lica koje je dalo svoj život.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je ova planina nekada hučala od eksplozija granata, bombardovanja avionima i štektanja mitraljeza, a da danas živi mirno i da narod s Kozare danas šalje poruke mira.

“Kult sjećanja na stradali narod i borce Kozare se nastoji održati u svim uslovima da mlađe generacije vječno pamte strašne događaje i teška vremena na legendarnoj planini”, dodao je Đaković.

U ime institucija Repubike Srpske, vijenac su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U ime Vlade Srbije Antić je, sa predstavnicima udruženja koja njeguju sjećanje na Drugi svjetski rat, položio vijenac kod Centralnog spomenika.

Ruže su položili predstavnici konzulata Srbije u Banjaluci, ruske Ambasade u BiH, gradova Prijedor i Gradiška, opština Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac, SUBNOR-a, Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske, Udruženja Jasenovac iz Banjaluke, Boračke organizacije Republike Srpske i drugih organizacija od javnog interesa i proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Današnjem obilježavanju 78 godina od Bitke na Kozari prisustvovao je ograničen broj zvanica u skladu sa epidemiološkim mjerama.

SRNA