Republički karantini u kojima borave pozitivni na virus korona do sutra moraju biti prazni. Dvije klinike za pulmologiju i tri doma učenika, više neće služiti za tu namjenu. Najviše zaraženih prošlo je kroz nekadašnju pulmološku kliniku u Banjaluci.

Svi pacijenti se iz karantina, odnosno nekadašnje Klinike za plućne bolesti, u sanitetskim vozilima prevoze do svojih domova.

Svi koji imaju blažu kliničku sliku ili su bez simptoma od sada borave u kućnoj izolaciji. Premještanje pacijenata obavljeno je i u Domu učenika u Bijeljini. Gradonačelnik Mićo Mićić kaže da je samo troje građana Bijeljine upućeno u kućnu izolaciju, jer su svi ostali pacijenti bili iz okolnih gradova, tako da će oni biti upućeni u svoje lokalne zajednice.

“Ti ljudi koji nemaju simptome, a većina je takvih u našem domu, da će ići u kućne karantine. Na osnovu odluke Vlade Republike Srpske boravljenje u kućnom karantinu kontrolisaće komunalne policije u svim mjestima”, rekao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Raspuštanje karantina donosi olakšanje lokalnim zajednicama. Troškovi su bili veliki, oko 50 maraka dnevno po osobi, poručuju iz Doboja.

“Sada je preporuka da se ide u kućnu izolaciju, i ja molim i zamoljavam građane da se pridržavaju preporuka i mjera. Naravno da će onima koji imaju simptome Dom zdravlja pratiti kliničku sliku, ako bude bila potrebna medicinska intervencija da se prebace u bolnicu na liječenje ili u Klinički centar u Banjaluku, svakako da će grad i Dom zdrvlja biti na raspolaganju”, istakao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja od danas su zadužene da lica sa pozitivnim testom, a koja su bez sipmtoma, upućuju u kućnu izolaciju, a lica sa srednje i teškim simptomima pravo na bolničko liječenje. Na njima je i da u saradnji sa lokalnim kriznim štabovima, zaraženim osobama koje nemaju uslove za izolaciju, obezbijede iste po preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

ATV BL